Няколко пресни зелки нарязваме на дребно. Осоляваме зелето на вкус и омачкваме хубаво с ръце. След това го натъпкваме плътно в трилитрови буркани, без да прибавяме вода. Между редовете... Прочети повече »
Приготвянето на домашна майонеза е бързо и лесно, но е добре да имате уред за разбъркване -миксер, пасатор или някаква бъркалка. Може да разбъркате и на ръка с вилица но ще ви трябва... Прочети повече »
Измиваме месото и го нарязваме на парченца. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме.... Прочети повече »
Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде.... Прочети повече »
Нарязваме пиперките на кръгчета широки 5 см, нарязваме доматчетата на резенчета по дължина, а морковите - на кръгчета широки 4-5 см. Чесъна режем на парченца, а магданоза наситняваме.... Прочети повече »
Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа (за известното учение четете в следващия брой на “Рецепти за здраве”) са нарекли чесънът чудо на природата.... Прочети повече »
Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли в разтвор на лимонена киселина (на 1 л вода 1 г лимонена... Прочети повече »
Почистваме зелето и го наситняваме. Настъргваме морковите на едро ренде и ги смесваме със зелето. Посоляваме и намачкваме добре с ръце. Прибавяме и кима. Пълним бурканите плътно,... Прочети повече »
В подходящ съд или големи буркани нареждаме всички продукти цели с изключение на целината, която режем на по-големи парчета. Предварително в част от саламурата варим около 30 мин... Прочети повече »
Краставичките подрязваме от двата края, морковите режем на колелца, малките доматчета оставяме цели и ги избождаме тук-там с игла, обелваме арпаджика и чесъна. Чушките нарязваме... Прочети повече »
Накъсваме карфиола на розички, а останалите зеленчуци режем като за гювеч. Смесваме всичко и редим в буркани, като тук-там слагаме магданоз. Приготвяме марината от изброените продукти... Прочети повече »
Нарязваме патладжаните на кръгчета, осоляваме и ги оставяме 30 мин, за да се отцеди горчивата вода. Леко ги изпържваме. Чушките изпичаме и нарязваме на колелца или четвъртинки. Скълцваме... Прочети повече »