Сроковете за засяване на семената на различните градински култури и съответно засаждането на разсада на постоянно място зависят преди всичко от климатичните особености на региона,... Прочети повече »
Луковата муха Delia (Chortophila, Hyelemia) antiqua e повсеместно разпространена в нашата страна, катож папада кромида (Allium cepa) и по-рядко чесъна (Allium sativum). За фермерите... Прочети повече »
Клубените на картофите се нуждаят от предварителна подготовка преди засаждане, не по-малко от тази при семената за домати, краставици, пипер и другите зеленчуци. Ако просто засадим... Прочети повече »
Всички знаем за ползите от сидератите, но малко или нищо за вредите, които могат да причинят на културните растения. Ето защо, преди сеитбата е необходимо да се вземе предвид съвместимостта... Прочети повече »
Дървесната пепел е отличен калиево-фосфорен тор за растенията, защото съдържа и голямо количество калциеви соли, което го прави ефективен при кисели почви. Тези вещества обаче не... Прочети повече »
Сортовото разнообразие от овощни култури се разширява посредством присаждане, с което се пренасят желаните и ценни качества от един вид на друг. Прилага се както при семкови, така... Прочети повече »
За запазване и възстановяване на почвения потенциал се използват различни минерални, органични и органо-минерални подобрители. Ако се откажем от използването на минерални торове,... Прочети повече »
Отглеждането на собствен разсад има редица предимства – можем да изберем предпочитани сортове, да отгледаме необходимия брой растения, осигурява по-голяма гъвкавост и контрол,... Прочети повече »
Орехът е доволно устойчива култура по отношение на болести и вредители. Вероятно по тази причина битува мнението, че не се нуждае от специална защита. За съжаление, това дърво има... Прочети повече »
Плодородието е способността на почвата да задоволява потребностите на конкретните растения от макро- и микроелементи, от вода, както и да осигурява на корените им въздух и топлина.... Прочети повече »
Почти всички знаем за ползите от млечнокиселите бактерии за човешкото здраве. Те предотвратяват развитието на патогенна микрофлора, укрепват имунната система, участват в синтеза... Прочети повече »
Има твърдения, че житни зърна, взети от гробници на фараони в пирамидите, били засети и те поникнали. Кълняемостта на семената намалява при продължително съхранение и за отделните... Прочети повече »