Начало » Новини » Света
17.09.2021 г.

В Гърция масово растат цените на основните хранителни стоки

Особено силно се усеща поскъпването на хляба и прясното мляко
В Гърция масово растат цените на основните хранителни стоки

В Гърция се стигна до масово повишаване на цените наа основни хранителни продукти като хляба, брашното, прясното мляко, макаронените изделия, месото и кафето, съобщи агенция „Новости”. Цените на макаронените изделия в супермаркетите се повишиха с 5-10 евроцента на опаковка, поскъпнаха и пакетираните сирена и колбасите. Цените на прясното мляко се повишиха с между 8 и 25 евроцента в зависимост от производителя и литърът вече струва 1,65-1,75 евро. Хлябът в супермаркетите засега е на старите си цени, но в хлебарниците е поскъпнал средно с 10 евроцента и самунът от 400 грама вече се продава за 70 евроцента вместо за 60.

 „В съответствие с нашата рецептура повишихме с 10 евроцента цените на основните видове хляб без черния. Хлъбът, който струваше 60 евроцента, вече  70 евроцента, а този от 70 евроцента вече е 80 евроцента”, разказва Мария, съсобственичка на близка хлебарница, която ежедневно изпича продукцията си. По нейни наблюдения при много от колегите ѝ цените са още по-високи, тъй като не са имали хляб от 60 евроцента.

„От 15 август ни вдигнаха цените на брашното, поскъпна и прясното мляко. Изобщо всички суровини поскъпнаха и заедно с тях още много неща. Вземете брашното и прясното мляко и погледнете колко неща се правят от тях. Всичко това дърпа след себе си и останалите цени. По новините чух, че франзелата ще поскъпне и до 1 евро. Всичко зависи от рецептурата на конкретното предприятие”, обяснява съсобственичката на хлебарницата.

Тя споделя опита си, че когато в Гърция се говори за повишаване на цените, те се повишават за всичко. „Даже и онова, което не трябва да поскъпва, тек, в Гърция, ще поскъпне. Всичко поскъпва. Това винаги се случва през септември”, коментира Мария.

Продавачите в месарския магазин отбелязват, че изкупните цени на някои меса са се повишили. „Купуваме месо от търговците на добитък в планините, сега цената на овчето при тях се повиши с 1 евро. Агнешкото не е поскъпнало, то и без това струва 12 евро за килограм”, посочва един от тях. Той добавя, че свинското засега остава на старите си цени, но се очаква и то да поскъпне.

През последните дни в част от заведенията в Гърция поскъпна и кафето. Средствата за масова информация съобщават, че там кафето вече ще струва 5 евро вместо 1,5-2 евро, колкото е сега.

„Кафето поскъпна, но не до 5 евро. Още не сме поставили нова цена, разполагаме с известно количество в запас и го продаваме на старите цени. Кафенетата повишиха цените различно в зависимост от конкуренцията или от това какви сортове или марки кафе продават. Всеки предприемач в зависимост от постоянните си клиенти и доколко тежко би било поскъпването за тях решава колко да вдигне цената – някой с 10 евроцента, друг с 20 или с 50. Да речем заведенията в Колонаки (скъп квартал в центъра на Атина – бел. ред) няма да му мислят много и ще увеличат с 50 евроцента. Голяма роля играе местоположението на кафенето”, изтъква собственичка на заведение в гръцката столица. От 3 кафенета, едното от които на крайбрежната улица, търгуващи с известни марки кафе, също заявиха, че засега не са вдигнали цените.

Същевременно насипното кафе поскъпна с няколко евро. Продавачи в магазин за кафе на централния пазар в Атина обясниха, че това е свързано със слабата реколта в Бразилия, която е най-големият доставчик на продукта в света.

Кафето е най-популярната напитка в Гърция. През 2018 г., откогато са последните данни, населението на страната от около 11 млрд. души е изпило над 5 млрд. чашки. Годишно на всеки грък се падат по 510 чашки кафе. Потреблението през 2018 г. е достигнало 40 хил. тона на стойност 3,4 млрд. евро.

В Гърция масово растат цените на основните хранителни стоки
13058
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Не пътувайте
От 17 часа днес гръцките фермери затварят магистралите
Недоволни от нищожните помощи, обещани от правителството
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун – Неа Мудания
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Гръцките фермери затвориха входа на изложението „Агротика“ в Солун
Местният клон на кооператива надхвърлил ограниченията за печалба при 9 продукта
В Гърция глобиха с над 560 000 евро FrieslandCampina за алчност
Гръцките фермери ще блокират пътищата в сряда 24 януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини