Начало » Пазари » Зърно
09.02.2021 г.

С митата върху износа на зърно Русия само повтаря грешките на Аржентина

Нужен е баланс между удържането на инфлацията и загубата на външни пазари
С митата върху износа на зърно Русия само повтаря грешките на Аржентина

Планът на Русия да постави инфлацията при хранителните стоки под контрол за сметка на ограничаване на износа на зърно може да се окаже опасен, след като по този път вече мина Аржентина – един от големите ѝ конкуренти на пазара, коментира „Ройтерс”. „Въвеждането на ново постоянно мито ще означава, че Русия е завила рязко по пътя на Аржентина – държава, която от много години под лозунги за защита на потребителите ограничава износа на селскостопанска продукция”, заяви директорът на конкултантската компания „Совэкон” Андрей Сизов.

Русия, която е сред най-големите износители на пшеница в света, ще започне да взема мито от изнасяните количества от 15 февруари, като първоначално ставките ще бъдат фиксирани, а от 1 юни ще преминат в плаващи и това ще затрудни сериозно сключването на договори за форуърдни доставки. Освен това правителството определи и квота върху износа на пшеница от 17,5 млн. тона до края на настоящия селскостопански сезон (30 юни), която вече е разпределена между 234 компании. В рамките на тази квота между 15 и 28 февруари пшеницата ще се обмитява с 25 евро на тон, а от 1 март митото нараства до 50 евро на тон. Освен това от 15 март се въвеждат мита от 25 евро на тон върху износа на царевица и от 10 евро на тон върху износа на ечемик.

Аржентина е третият по количества износител на царевица и голям доставчик на соеви фуражи. Тя редовно налага ограничения върху износа, след като увеличаващият се доставки за чужбина на соя и зърно доведоха до поскъпване на тези стоки на вътрешния пазар. Южноамериканската държава е в рецесия от 2018 г., а инфлацията през миналата година достигна 36,1%.

„Руското правителство се е заело сериозно със свиването на износа на пшеница и други зърнени култури, за да понижи вътрешните цени”, заяви търговец, пожелал да остане анонимен. Той обаче е категоричен, че възможната печалба от удържането на цените на дребно в Русия трябва да бъде сравнена с удара по износа. „Аржентина неведнъж е поемала по този път, но след това се е сблъсквала с икономически щети от загубени външни пазари”, подчерта търговецът.

Формулата, въз основа на която ще се определя митото от 1 юни, ще затрудни планирането на търговците, които сключват сделки за доставка на зърно след няколко седмици, тъй като няма да им дава възможност да изчисляват цената, при която доставката им осигурява печалба. „Тя ще блокира форуъпдните продажби”, убеден е друг търговец.

Освен всичко друго плановете на Русия застрашават доставките за Египет и другите големи потребители на пшеница, твърдят анализатори и търговци. Египет е вторият клиент за руската пшеница след Турция и я купува на организирани от държавната компания GASC търгове, като условията за доставка включват предварително определени срокове.

„Засега механизмът е направен така, че когато подписвате форуърден договор или печелите търг на GASC, не знаете какво мито ще трябва за платите в момента, когато ще изпратите зърното. И износителят или ще търси отстъпка от фермера, или ще трябва да поема из;яло риска с цените”, изтъква Дмитрий Ръйлко, директор на руския институт за конюнктурата на селскостопанския пазар ИКАР. Той се надява, че властите в Русия и участниците на пазара ще намерят разумен компромис и ще коригират тази част от изчисляването в механизма за формиране на мотото преди влизането му в сила.

С митата върху износа на зърно Русия само повтаря грешките на Аржентина
10881
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Русия определи квоти за внос на семена за посев от недружелюбни държави за 2024 година
Още през 2014 година Русия забрани доставките на храни от общността
Латвия предлага ЕС да замени вноса на селскостопанска продукция от Русия с украински
Това би довело до инфлация и продоволствени проблеми, твърдят в Париж
Франция се бои Русия да не превземе пазара на зърно при победа в Украйна
Оставена е възможността да се правят изключения за отделни проекти
САЩ приеха законопроект с мерки против зърното и торовете от Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини