Начало » Пазари » Зърно
05.02.2021 г.

Новият тарифен механизъм за регулиране на износа на зърно в Русия стартира от 1 април

Политики
Новият тарифен механизъм за регулиране на износа на зърно в Русия стартира от 1 април

sinor

От 1 април до 1 юни в Русия ще започне  тестването на новия механизъм на експортното мито за износа на зърнени храни от страната. Според информацията на  авторитетно руски бизнес изданияе "КомерсантЪ" размерът му ще бъде изчислен въз основа на средните договорни цени в щатски долари за една седмица, на базата на FOB Новоросийск. Експертите се опасяват, че честото преразглеждане на митническите ставки ще усложни изпълнението на сключените месеци преди това контракти.

Министърът на икономиката Максим Решетников на среща при президента Владимир Путин е заявил, че от 1 април ще бъде въведен постоянен механизъм на "плаващи" мита върху износа на зърно в Русия. 

Според министъра се планира да започне регистрация на договорите на една от борсите, а за изчисляване да се използва ценовият индикатор, който сега се „изгражда“. Едуард Зернин, председател на управителния съвет на Съюза на износителите на зърно, уточни, че в близко време ще бъде създадена комисия от борсови представители, анализатори и участници на пазара, която ще разработи методология за изчисляване на показателите и ще следи за нейната актуалност.

Параметрите на "плаващото" мито може да бъдат известни още в понеделник, когато ще  е публикуван проектът на съответния документ, добави г-н Зернин.

По-рано се предполагаше, че „плаващото“ мито върху пшеницата ще се изчислява въз основа на 70% от разликата между реализираната цена и 200 долара за тон. Според източници на „КомерсантЪ” индикатор за митото на пазара може да стане средната цена на договорите на база FOB в Новоросийск в щатски долари за една седмица.

Тестването трябва да започне на 1 април, а стартирането  на „плаващо“ мито се предвижда на 1 юни, добави един от събеседниците . Очевидно за това износителите ще бъдат задължени да регистрират всички договори на Московската борса, добавя директорът на SoveCon Андрей Сизов. Според него механизмът отчасти е подобен на начина, по който се изчислява вносното мито върху суровата захар, но там се използват средномесечните данни за цената по контракта  на Нюйоркската стокова борса.

Новият тарифен механизъм за регулиране на износа на зърно в Русия стартира от 1 април
9998
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини