Начало » Пазари » Зърно
03.01.2021 г.

Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари

С оправданието да гарантира снабдяването на своите животновъди с фураж
Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари

Министерството на селското стопанство на Аржентина изненадващо забрани износа на царевица от началото на годината до 28 февруари с намерението да гарантира снабдяването на вътрешния си пазар, съобщи „Ройтерс”. Купувачите ще могат да поръчват царевица от Аржентина, но само с доставка най-рано от 1 март.

 „Решението се основава на нуждата да гарантираме предлагането на зърно за секторите, които го използват за суровина в производството на животински протеини като свинското и пилешкото месо, яйцата, млякото и добитъка, при които царевицата е значителен елемент от производствените разходи. Досега 34,23 млн. тона царевица от реколтата през сезон 2010-2020 г. бе одобрена за износ от отговарящите на изискванията за износ 38,5 млн. тона. Целта на мярката е останалите 4,27 млн. тона да останат налични за вътрешно потребление, за да се гарантира предлагането през летните месеци, когато то обичайно е оскъдно”, се посочва в съобщението на министерството.

Правителството на Аржентина има сериозни проблеми със сдържането на ръста на потребителските цени и подпомагането на домакинствата с ниски доходи на фона на свиващата се икономика през периода на пандемията. От друга страна обаче износът на селскостопански продукти е основният източник на чуждестранна валута, необходима за стабилизиране на песото и за финансиране на мерките за подпомагане на населението.

Фермерите и останалите оператори на пазара на царевица в Аржентина пък по традиция са против подобен тип намеса от странаа на управляващите. „Напълно сме изненадани. В това няма смисъл. Никога не се е стигало до недостиг на царевица в Аржентина”, заяви Алберто Морели, президент на браншовата камара MAIZAR. От Аржентинските селски конфедерации , представляващи над 109 хил. селскостопански производители, на свой ред обявиха, че са „смаяни” от решението, и отбелязаха, че то не е било обсъждано предварително. „Всички смятаме, че прекратяването на износа е ужасна мярка. Всички сме наясно, че ако не изнасяме, никаква чужда валута няма да влезе в страната”, изтъкнаха от профсъюза.

Фермерът от провинция Буенос Айрес Сантягго дел Солар определи спирането на износа като „безсмислен” под, който ще урони доверието на бизнеса. „Намалялото доверие води до спад в производството. Имаме достатъчно царевица да захраним вътрешната верига за доставки. Това ще разгневи фермерите. Пшеницата ли е следващата?”, пита фермерът.

От „Ройтерс” коментират, че действията на третия най-голям износител на царевица в света са признак за затягане на доставките на храни в световен мащаб през периода на разпространение на новия коронавирус. Оттам припомнят, че преди по-малко от месец Русия обяви въвеждането на квота и такса върху износа на пшеница, след като президентът на страната Владимир Путин нареди да бъдат взети мерки срещу повишаването на цените на хранителните стоки, а значим износител на селскостопански продукти като Бразилия напоследък ги внася, включително соя. 

Аржентина изненадващо забрани износа на царевица до края на февруари
10724
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини