Начало » Важно за фермера » Гори и екология
22.09.2022 г.

МОСВ разреши сечи в трите национални парка въпреки съдебна забрана

От WWF призоваха директорите на парковете да не одобряват сечите
МОСВ разреши сечи в трите национални парка въпреки съдебна забрана

През август 2022 г. природозащитната организация WWF спечели поредната съдебна битка за опазване на Национален парк „Пирин“, съобщиха от нейното българско подразделение. След над 3 години на прекратяване и бавене на делото на първа инстанция, Върховният административен съд окончателно отхвърли решение на министерството на околната среда и водите (МОСВ) за сечи в парка с аргумента, че противоречи на 2 закона и че те могат да повлияят негативно на дивата природа, чието опазване е основна цел в националните паркове. Броени дни след оповестяване на решението на съда обаче МОСВ не се съобрази с него и издаде нови разрешения за сечи и в трите национални парка - "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан".

Делото беше бавено и прекъсвано на няколко пъти от първоинстанционния Административен съд в София, докато през 2021 г. магистратите отхвърлиха жалбата на WWF с несъответстващо на фактите решение. Във Върховния съд обаче природозащитниците спечелиха делото  по всички основания, а именно за съществено нарушение на административнопроизводствените правила поради неизяснени факти в решението на МОСВ, противоречия с разпоредби на Закона за защитените територии, противоречия с разпоредби на Закона за биологичното разнообразие, представляващ транспозиция на двете европейски директиви (за птиците и за местообитанията) и нарушение на Орхуската конвенция и по-специално правото на участие на обществеността при вземането на решения, касаещи околната среда.

Според WWF при осъществяване на одобрените от МОСВ сечи в Пирин те ще доведат до намаляване на количествата мъртва дървесина и ценните стари дървета, опазвани от националния парк, което би оказало кумулативно негативно въздействие върху биоразнообразието в парка. Ще пострадат местообитанията на Пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus), Врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), Белогръбия кълвач (Dendrocopos leucotos), Трипръстия кълвач (Picoides tridactylus), Кафявата мечка (Ursus arctos), Широкоухия прилеп (Barbastella barbastellus) и други видове.

За съжаление в края на август и началото на септември МОСВ издаде нови разрешения за сеч и и то не само в Национален парк “Пирин” но и в “Рила”, и в “Централен Балкан”. Те са формулирани като „план-извлечения за поддържащи и възстановителни дейности в горите“ и са за дейности, идентични с отменените от съда в разрешението за НП “Пирин” от 2019 г.

“Тези разрешения са незаконосъобразни и са в директен конфликт с постановеното от ВАС. WWF ще обжалва пред съда предвидените в Национален парк “Пирин” сечи с основен аргумент нищожност поради противоречие с влязло в сила съдебно решение. Призоваваме и директорите на другите 2 национални парка да не дават зелена светлина на сечите, за да не погазват директно решения на съда”, заяви Добромир Добринов,експерт по природозащитно законодателство във WWF.

Въпреки опитите за продължаване на порочни дейности в националните паркове, спечелването на делото установява трайна практика на националния съд по тълкуване на Закона за защитените територии. Това ще има хоризонтален ефект при опазването националните паркове по отношение на провеждането на сечи в тях.

„Това е поредното решение на Върховния административен съд, в което се потвърждава нуждата от стриктно и ограничително прилагане на изключенията от забраните за различни  човешки дейности в националните паркове. Надяваме се това решение да помогне за разбирането , че към опазването на горите в националните паркове не може да се подхожда с чисто лесовъдските методи и основания както към останалите горски територии в страната“, посочва още Добринов.

МОСВ разреши сечи в трите национални парка въпреки съдебна забрана
5410
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
В Монтанско иззеха 2 каруци с незаконно добита дървесина
Съставиха акт на лицензиран лесовъд за нерегламентиран дърводобив
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
Възрастен мъж от близкото село се изкушил от нарязаната дървесина
Разкриха кражба на дърва за огрев за 1000 лева от сечище на фирма в Русенско
Данните са за третото тримесечието на 2023 г.
НСИ: През септември торовете и препаратите поевтиняват с 44,9% и 5,4% спрямо 2022 г.
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Данните за второто тримесечие на 2023 г.
НСИ: За една година пшеницата е поевтиняла с 32,2 на сто, а слънчогледът – с 48,2 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини