Начало » Новини » Страната
22.07.2022 г.

Краят на историята с незаконната сеч в Копривщица - в очакване да стигне до съда

Коалиция За да остане природа в България
Краят на историята с незаконната сеч в Копривщица - в очакване да стигне до съда

sinor.bg

След подавани през 2021 г. десетки сигнали срещу дървената мафия в горите на Копривщица, с проверки и от Изпълнителната агенция по горите, от Коалиция „Да остане природа в България” представиха цялата история, свързана с битката за защита на горите от местна феодална структура, ръководена от един човек, която покровителствано е изнасяла къде законно, къде не, добита дървесина от региона.

След липсата на резултат от проверките през 2021 г. през май и юни тази година инспекциите се възстановяват, в резултат на което са установени стотици кубици незаконни сечи в държавни и общински гори. Поради липсата на съществени резултати и от този контрол се налага международен одит по FSC на общината, а на следващ етап и на монополиста в дърводобива в общината – „ДИП Богдан” ЕООД с дял от 70% от целия добив на дървесина, посочват от коалицията. В резултат на одита на общината са установени 8 типа системни нарушения като незаконна сеч, незаконен транспорт и липса на контрол, затова е решено FSC-сертификата на общината да бъде спрян за 3 месеца. По този начин се отрязва възможността не само законната, но най-вече незаконната дървесина да постъпва на европейския пазар.

За последната проверка съобщи вчера с поста си във фейсбук депутатът от „Продължаваме промяната” Александър Дунчев. Ето и част от неговия експертен коментар:

„С този скандал поне убедихме международните одитори да спрат FSC-сертификата на горското, което е страхотен успех в каузата ни да спасим горите на Копривщица и да освободим града от феодализма. Решението на одиторите се базира на 8 типа системни нарушения, като незаконни сечи, незаконен транспорт и липса на контрол. Страхотен шамар за общината на ГЕРБ, за фирмата „ДИП Богдан” и другите безучастни институции. Оказва се, че никой не контролира фирмата, цеха й и камионите. Никой! Само спорадични проверки на ИАГ - последните стожери на закона в общината”.

Ето как се развиват проверките тази пролет. В началото на май е задържан камион с 25 м3 незаконни трупи на ДИП Богдан ЕООД, доставен без документи (или по-скоро с превозния билет от друг курс) в склад в Етрополе в склад в Етрополе.

В началото на юни, след следните сигнали (1, 2, 3, 4 и 5, следват съвместни проверки с ИАГ, ЮЗДП и Община Копривщица, при които са установени незаконни сечи в земеделски и горски територии, с основен извършител според проверяващите местната фирма ДИП Богдан ЕООД.

Резултати от тези проверки обаче не следват. Няма санкции за постоянната липса на видео-наблюдение в склада на ДИП Богдан ЕООД, никой не проверява системно GPS-устройствата на камионите на фирмата. Никой не смее да напише актове на кмета, на директора на горското или на собственика на фирмата - наказават се само редовите работници, които са поставени в тези условия. Няма нито един спрян обект или договор на фирмата, въпреки крупните нарушения и кражби.

По сигнал на природозащитниците в началото на юли 2022 г. следва международен одит, при който е спрян за 3 месеца международния FSC-сертификат за екологичност и законност на дърводобива в Общинско горско предприятие Копривщица заради мащабни кражби и нарушения в горите. С това се спира достъпът на общината за продажба на добиваната от нея дървесина на голяма част от българския и международен пазар, където се търси предимно сертифицирана дървесина, и така дървата от общинските гори ще могат да се ползват от местните жители.

По време на одита проверяващите попадат на кражбата на 1000 м3 дърва за огрев от общинска гора 9096-в. Скандалът се случва пред очите на двама независими международни одитора, общински лесовъди, двама общински съветници от БСП и народен представител от ПП, които имаха за цел да проверят как общината охранява над 1100 м3 дърва за огрев, добити по престъпен начин от водещата дърводобивна фирма в периода 01.01.2022 - 31.05.2022 г., посочват от „За да остане природа в България”.

Тези 1 100 м3 са добити в повече над разрешените и извозени от гората към 01.06 1450 м3 по позволително за сеч. За част от тези 1 100 м3 проверяващите прихванаха незаконна сеч на стотици дървета, но за останалите кубици е вече невъзможно, защото по-голяма част от незаконните сечи и тук и в цяла България се узаконяват с последващото поставяне на фалшива марка, която само 1 месец по-късно не се разпознава от оригиналната!!!

С очите си проверяващите видяха как от гората са откраднати близо 1000 м3 от задържаните до приключване на прокурорските проверки дърва, но и как работници товарят камион Прага с рег.№СО0343СХ, обслужващ фирма ДИП Богдан ЕООД. При опит за задържане на камиона с незаконните дърва работниците безцеремонно разтоварват дървата и бягат с камиона от местопрестъплението, като горските служители не успяват да направят нищо да го задържат, освен да подадат сигнал на тел. 112 до МВР. Позорният за общината скандал е заснет от общинските съветници и от Ал. Дунчев.

Спирането на FSC-сертификата, съобщено лично на общинските съветници от одиторите след два дни, е изключителен шамар срещу управата на общината и на общинското горско предприятие, както и срещу държавните контролни органи, вкл. прокуратурата, защото до вчера от общината заблуждаваха общинските съветници и жителите на Копривщица, че в общинските гори, отдадени на фирмата, няма сериозни нарушения и кражби, въпреки стотиците сигнали и проверки до сега, коментират от екокоалицията.

Според тях спреният сертификат и потвърдените крупни злоупотреби в общинските гори на Копривщица са шанс да се потърси наказателна и политическа отговорност от всички участници в схемата.

Краят на историята с незаконната сеч в Копривщица - в очакване да стигне до съда
7162
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Общинското предприятие няма регистрация за добив и разпореждане с дървесина
Предотвратиха сеч в буферна зона в землището на Копривщица
Проверки и актове не спират масовата незаконна сеч
Безобразията в горите край Копривщица продължават с пълна сила
Проверки
Агенцията по горите дава на прокуратурата „Общинско предприятие – Копривщица”
Агрико ще представи нови сортове картофи в Копривщица
Предстоящо
В началото на август в Копривщица ще се проведе Националният събор на българското народно творчество
Контрол
В Копривщица е задържан незаконен транспорт на 20 кубика дървесина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини