Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.06.2022 г.

Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори

Замминистър Чамбов се захвана с активно лобиране сред заинтересованите по места
Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори

Снимка: МЗм

Горският сектор е жизнено важен, тъй като има социален ефект, създавайки заетост, и икономически, допринасяйки за 5% от БВП, заяви заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов в Троян при откриване на научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието.

Чамбов изтъкна, че усилията на министерството са насочени към постигането на баланс при управлението на горите, като уточни, че 75% от тях са държавна собственост. „Имате подкрепата на министър Иван Иванов, съвместно ще търсим най-добрите решения за работа в сектора“, добави той.

Ресорният заместник-министър припомни, че миналата седмица бе проведено и заседание на Националния съвет по горите – новият консултативен орган към министъра, оглавяван от самия Иванов. Той уточни, че на заседанието  разгледан пакет от мерки за подобряване на работата в горите, разработен от министерство на земеделието. По думите му членовете на съвета са подкрепили предложенията, които са насочени към предприемане на действия за избягване на ограничителни и дискриминационни изисквания при провеждане на процедури за възлагане на дейностите и при продажбата на дървесина, както и към повишаване на прозрачността. Обсъдени и Наредбата за сечите, както и заповедите за ограничаване на тази дейност във вековните гори и около водни басейни. Участниците в съвета са се обединили около тезата, че заповедите в този си вид са лесовъдски необосновани. „Нужно е да търсим изменение или отмяна и да създадем механизми за доброто стопанисване на крайречните местообитания“, смята Чамбов.  Той уточни още, че на база на становищата от съвета и позициите на представителите в конференцията ще се вземе общо решение с Изпълнителна агенция по горите по темата, което ще бъде представено на министъра с предложение за последващи действия.

Относно развитието на сектор гори на местно ниво заместник-министърът коментира, че той е структороопределящ за региона, създава работни места и допринася за икономическото му развитие. Той отбеляза, че дървопреработвателните предприятия, които е посетил в района, имат много добра организация на работа и са положителен бизнес пример.

На дискусията бе представено актуалното състояние на горите и бяха очертани основни тенденции за развитието на сектора. Внимание бе обърнато на дървообработването и мебелната индустрия, която е важен ползвател на суровина и има сериозен икономически принос в развитието на целия сектор.

Представителите на бизнеса и неправителствения сектор поставиха въпроса за дърводобива, като посочиха, че подценяването на важността му през последните 20 години е сред основните причини за недостиг на суровина и един от проблемите, които срещат. Според тях трябва да отпаднат забраните за сеч, както и да се работи в посока за изпълнение на годишните планове за ползване на дървесина.

В дискусията участваха Донка Михайлова, кмет на община Троян, чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, представители на бизнеса и неправителствени организации, експерти от Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия. 

Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори
6224
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини