Начало » Новини » Страната
15.10.2020 г.

Старите български гори получиха вота на европейците за наградата „Натура 2000”

Поне с природата все още се гордеем
Старите български гори получиха вота на европейците за наградата „Натура 2000”

Снимка: Министерство на земеделието

Българските стари гори получиха заслужено отличие като спечелиха вота на европейските граждани за забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени природни обекти, съобщиха от агенцията по горите. България се състезава с 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство. Номинацията беше обявена на онлайн церемония по награждаването на отличените страни, проведена на 14 октомври.

Наградите на ЕК се присъждат от 2013 г. насам на  най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Инициативата за опазването на старите гори в България взе наградата в категория „съгласуване на интереси и възприятия“.

Тя е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата. WWF, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани заедно успяха да постигнат съгласие и да намерят начин за да защитят 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа „Натура 2000“.

„Това е признание за положените дългогодишни усилия на лесовъдите в нашата страна и достойна оценка на общата съвместна работа на Изпълнителна агенция по горите и природозащитните организации за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите. Един процес, започнал преди около 100 години с обявяването на първите резервати в България, днес намира изражение в съвременните политики и практики по консервация и опазване на вековните гори“, каза д-р инж. Ценко Ценов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ по време на събитието.

Гласовете на европейските граждани са показател за важността на положените от нас усилия в посока на опазване на едни от най-ценните местообитания на територията на Европа.

Процесът за законовата защита на вековните дървета стартира през 2016 г. с обособяването на 110 хиляди хектара държавни гори в Натура 2000 като „Гори във фаза на старост“, което практически означава удвояване на съществуващите в страната резервати.

Обособяването на такива територии се осъществява в един широк контекст на природосъобразно горско стопанство, формиран от съвременната горска политика на България. Основен акцент в тази политика е адаптивно управление на горите едновременно към климатичните промени и съвременните икономически и социални потребности. Това определя управлението на този ресурс като изключително важна и отговорна задача, поверена на лесовъдите, а настоящата награда като оценка на техния стремеж за промяна в разбирането за стопанисване и управление на горите.

На церемонията присъстваха д-р инж. Ценко Ценов, експерти от Изпълнителна агенция по горите, Веселина Карвъкова и Нели Дончева от WWF България, Тома Белев - Асоциация на парковете в България и Андрей Ковачев – „Сдружение за дива природа „Балкани”.

Старите български гори получиха вота на европейците за наградата „Натура 2000”
8340
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
България е европейски лидер в защитата на древните лесове
Златица е деветата община, която опазва старите си гори
Министерството отговаря
До края на февруари ще е ясно дали гледането на българските сортове ще се подпомага тази година
Поредно заседание на ТРГ
Дават се субсидии за разширяване на старите гори
Управителен съвет на фонд Земеделие
До 26 февруари 2021 г. се приемат заявленията за опрощаване на старите заеми на животновъдите
Удържаване на сроковете
Животновъди и картофопроизводители ще подават заявления за старите си заеми до 25-и вместо до 10 ноември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини