Начало » Новини » Страната
25.03.2022 г.

Нови 60 млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня

Световен производител на ламинати
Нови 60  млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня

Снимка: Министерство на икономиката

Нови 60 милиона лева ще бъдат инвестирани през тази година в завод за дървени панели, който се намира село Горно Сахране, община Павел баня. Компанията произвежда плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ламинирани плочи от дървесни частици (ЛПДЧ) основно за мебелното производство. Ръководството на компанията вчера е провело среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Инвеститорите са представлявани от Хюсеин Гюлер, директор "Бизнес развитие и иновации" в турския холдинг „Кастамону Ентегре”, глобален лидер  в индустрията за дървени панели и от Чаатай Пийадеджи, изпълнителен директор на „Кастамону България” АД. Тримата обсъдиха плановете на компанията в страната, като бяха подчертани възможностите за проекти в научноизследователската и развойна дейност.

Министър Лорер е посочил , че все повече инвеститори обявяват намерения  да разширят производствата си в страната ни, което е добър сигнал за бизнес средата. Той цитира и данни на БНБ, според които потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари 2022 е положителен в размер на 188,4 млн. евро. Нетният поток на преките инвестиции в страната нараства повече от три пъти спрямо месец януари 2021 година. „Чуждестранните вложения само за първия месец на тази година се увеличават с 237,1%  спрямо година по-рано“, допълни той.

Във фабриката на „Кастамону България“ АД в Старозагорска област работят 370 работници и служители, но с обслужващите фирми на практика се осигурява работа на над 700 човека. 

Предприятието е една от големите дървообработвателни компании в България и е един от най-големите инвеститори в региона и страната.

Антикризисният пакет за фермерите

През 2021 г.  е приета и инвестиция, осигуряваща възможност за почти 3 пъти увеличение на производителността на труда, 70 нови работни места, намаляване енергоемкостта, намаляване разхода на суровина, повишаване качеството на продукцията, увеличение на производството. В т.ч. е създадено  и поддържано тополово стопанство на 1000 дка площ.

Kastamonu Entegre, от която част е и българското дружество, е компания в световен мащаб с производствени мощности в 6 страни и с инвестиции в Румъния, България, Босна и Херцеговина, Русия, Италия и Турция. Kastamonu Entegre произвежда 6% от световното производство на ламиниран паркет и е петата по големина компания в света в индустрията за дървени панели и сред първите четири производители в Европа. Компанията изнася всяка година в над 100 страни на 6 континента , простиращи се от Китай до Америка и Австралия до Канада.

Нови 60  млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня
7781
 

Последни материали
Виж
Също и срокове по 3 точки при подаване на заявления за подпомагане на площ и животни
Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини