Начало » Новини » Страната
25.03.2022 г.

Нови 60 млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня

Световен производител на ламинати
Нови 60  млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня

Снимка: Министерство на икономиката

Нови 60 милиона лева ще бъдат инвестирани през тази година в завод за дървени панели, който се намира село Горно Сахране, община Павел баня. Компанията произвежда плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ламинирани плочи от дървесни частици (ЛПДЧ) основно за мебелното производство. Ръководството на компанията вчера е провело среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Инвеститорите са представлявани от Хюсеин Гюлер, директор "Бизнес развитие и иновации" в турския холдинг „Кастамону Ентегре”, глобален лидер  в индустрията за дървени панели и от Чаатай Пийадеджи, изпълнителен директор на „Кастамону България” АД. Тримата обсъдиха плановете на компанията в страната, като бяха подчертани възможностите за проекти в научноизследователската и развойна дейност.

Министър Лорер е посочил , че все повече инвеститори обявяват намерения  да разширят производствата си в страната ни, което е добър сигнал за бизнес средата. Той цитира и данни на БНБ, според които потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари 2022 е положителен в размер на 188,4 млн. евро. Нетният поток на преките инвестиции в страната нараства повече от три пъти спрямо месец януари 2021 година. „Чуждестранните вложения само за първия месец на тази година се увеличават с 237,1%  спрямо година по-рано“, допълни той.

Във фабриката на „Кастамону България“ АД в Старозагорска област работят 370 работници и служители, но с обслужващите фирми на практика се осигурява работа на над 700 човека. 

Предприятието е една от големите дървообработвателни компании в България и е един от най-големите инвеститори в региона и страната.

Антикризисният пакет за фермерите

През 2021 г.  е приета и инвестиция, осигуряваща възможност за почти 3 пъти увеличение на производителността на труда, 70 нови работни места, намаляване енергоемкостта, намаляване разхода на суровина, повишаване качеството на продукцията, увеличение на производството. В т.ч. е създадено  и поддържано тополово стопанство на 1000 дка площ.

Kastamonu Entegre, от която част е и българското дружество, е компания в световен мащаб с производствени мощности в 6 страни и с инвестиции в Румъния, България, Босна и Херцеговина, Русия, Италия и Турция. Kastamonu Entegre произвежда 6% от световното производство на ламиниран паркет и е петата по големина компания в света в индустрията за дървени панели и сред първите четири производители в Европа. Компанията изнася всяка година в над 100 страни на 6 континента , простиращи се от Китай до Америка и Австралия до Канада.

Нови 60  млн. ще бъдат инвестирани в завод за дървени панели в община Павел баня
7372
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини