Начало » Важно за фермера » Гори и екология
16.12.2020 г.

WWF и ЮЗДП ще възстановяват гори в пет зони от екологичната мрежа „Натура 2000“

Европейско подпомагане
WWF и ЮЗДП ще възстановяват гори в пет зони от екологичната мрежа „Натура 2000“

sinor

Витоша, Конявската и Осоговската планини, Кресна-Илинденци и Долна Места ще бъдат защитените зони, където се предвиждат залесявания по проект, финансиран от европейската програма LIFE. Това съобщиха от природозащитната организация WWF, които в партньорство с Югозападното държавно предприятие ще изпълняват проект през следващите четири години за усилено възстановяването на приоритетни горски местообитания в няколко зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, разположени в Югозападна България.  Общата площ на възстановените гори ще бъде 2 750 дка, или колкото площта на 420 футболни игрища.

Проектът REFOREST ще разчита и на капацитета, изграден при предишни проекти, финансирани по европейската програма LIFE. Основната цел на дейността е възстановяване на горски местообитания в рамките на „Натура 2000“, увредени от природни бедствия или залесени в миналото с неподходящи видове, уязвими на промените в климата.

За постигането на тази цел ще се приложат най-добрите практики в залесяването от дългогодишния опит на WWF и ЮЗДП в комбинация със съвременни модели за предвиждане ефектите на климатичните промени върху горските местообитания. 

„Горите са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени. Освен че ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, горите имат и важно стопанско значение. Затова опазването и възстановяването им е един от най-важните приоритети в работата на WWF в България“, коментира Костадин Вълчев от WWF .

Горските местообитания, които ще бъдат обект на възстановяване са: източни и панонски гори от космат дъб, субсредиземноморски борови гори, крайречни алувиални гори с елша и ясен и ендемични гори от дървовидна хвойна. В цялостната дейност ще бъдат включени и съответните заинтересовани страни, отговорни институции, както и местни общности.

Какво ще прави WWF - ще участва в избора на местата за залесяване; в събирането на вегетационен материал, от който ще бъдат произведени фиданките; в залесителните дейности; ще изследва влиянието на климатичните промени върху горите на територията на ЮЗДП; ще вземе участие в подготовката на стратегически и нормативни документи свързани с адаптацията на горите към климатичните промени.

Като резултат WWF очаква да се подобри природозащитния статус на местообитанията, както и тяхната адаптивност към климатичните промени, което ще запази и местното биоразнообразие. В стратегически план това би било възможно единствено при устойчиво и ефективно управление на възстановените гори. С цел споделяне на опит природозащитната организация ще проведе международна конференция, посветена на възстановяването на горски местообитания, както и специализирани семинари със заинтересованите страни. А в края на проекта WWF ще открие и тематична фотоизложба, посветена на приоритетните местообитания.

WWF и ЮЗДП ще възстановяват гори в пет зони от екологичната мрежа „Натура 2000“
9646
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини