Начало » Новини » Страната
09.05.2021 г.

Храните в света поскъпват 11 месеца поред

Основната заслуга за повишаването на цените през април е на захарта
Храните в света поскъпват 11 месеца поред

През април храните в света са поскъпнали средно с 1,7% спрямо март, като това е 11-ти пореден месец на повишаване на цените им, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в стойността на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, е нараснал с 2 пункта на месечна база до 120,9 пункта и вече е с 30,8% над показателя за април 2020 г. Това е и най-високото ниво на индекса от май 2014 г. досега. Повишаването му се дължи най-вече на поскъпването на захарта с 2-3 пъти по-високо темпо от това на останалите култури и продукти, включени в изчисляването на стойността му.

Подиндексът за цените на зърнените култури се е повишил през април на месечна база с 1,2% до 125,1 пункта, компенсирайки част от спада от март. Спрямо април 2020 г. подиндексът отчита ръст от 26%. „Не толкова мащабните планове за сеитбата в САЩ в сравнение с досегашните очаквания и опасенията, предизвикани от състоянието на посевите в Аржентина, Бразилия и САЩ доведоха до поскъпване на царевицата през април с 5,7%. На фона на общия спад в предлагането на царевица и запазващото се силно търсене цените на зърнената култура надхвърлиха с 66,7% показателя за същия период на миналата година и остават на най-високото си ниво от средата на 2013 г.”, изтъкват експертите на организацията. Колкото до останалите зърнени култури, при пшеницата цените през април останаха стабилни и са със 17% над нивото за същия месец на миналата година, като опасенията за състоянието на посевите в Европа и САЩ бяха компенсирани от добрите перспективи за реколтата в световен мащаб. Ечемикът обаче поевтиня с 1,2% спрямо март, а соргото – с 1%, но цените им са съответно с 26,8% и 86,5% над нивата за април 2020 г.

„Средната стойност на подиндекса за растителните масла през април се повиши с 1,8% спрямо март до 162 пункта. При това поскъпването на соевото, рапичното и палмовото масло компенсира с излишък понижаването на цените на слънчогледовото олио”, отбелязват експертите. Цените на соевото и рапичното масло продължиха да се повишават под влияние на активното търсене в световен мащаб, включително от производителите на биогорива, докато спадът при олиото се държи на известно успокояване на търсенето.

При млечните продукти подиндексът нарасна с 1,2% спрямо март до 118,9 пункта и след 11 поредни месеца на увеличение вече е с 24,1% над стойността си за април 2020 г. Въпреки спада на вътрешното търсене в Европа маслото поскъпна заради активното желание за внос от азиатските държави. Цените на обезмасленото сухо мляко се повишиха под влияние на силното търсене за внос в Източна Азия вследствие на опасенията за възможно забавяне на доставките при ограниченото предлагане на спотовите пазари в Европа и Океания. При сиренето отново силното търсене от Азия, по-малкото от очакваните произведени количества в Европа и сезонното свиване на предлагането от Океания доведе до ръст на цените. Пълномасленото сухо мляко обаче поевтиня вследствие на свиване на търсенето за внос спрямо наличното предлагане на фона на ръста на търгуваните количества напоследък.

През април подиндексът за цените на месните продукти отчете ръст от 1,7% спрямо коригираната стойност за март до 101,8 пункта, като тенденцията за повишаването му се запазва за 7-ми пореден месец. На годишна база индексът е нараснал с 5,1%. Месечното увеличение е следствие от поскъпването на говеждото и овчето месо благодарение на активното търсене от Източна Азия при спад на предлагането от Океания заради обновяването на стадата там и ниското ниво на запасите. Цените на свинското продължават да се повишават на фона на активните покупки отново от Източна Азия и въпреки увеличаването на доставките от Европейския съюз. При птичето месо цените останаха стабилни, отразявайки баланса между търсенеи предзлагане на международните пазари.

Подиндексът за цените на захарта се повиши с 3,9% през април на месечна база до 100 пункта, но вече е с почти 60% над стойността си за същия месец на миналата година. Поскъпването на захарта се обяснява с активните покупки заради нарасналите опасения за свиване на световното предлагане през селскостопанския сезон 2020-2021 г. на фона на бавното прибиране на реколтата в Бразилия и загубите за реколтата от захарно цвекло след пролетните студове във Франция. Повишаването на цените бе подпомогнато от повишаването на курса на бразилския реал спрямо щатския долар, което обичайно се отразява на доставките от Бразилия – най-големия износител на захар в света. Очакванията за значителен износ от Индия обаче сдържаха поскъпването.

Храните в света поскъпват 11 месеца поред
6577
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини