Начало » Пазари » Зърно
22.04.2021 г.

Ценово рали на пазара за пшеница и рапично семе в Европа

Ценово рали на пазара за пшеница и рапично семе в Европа

В  началото на текущата седмица започна стремително покачване на цените на пшеницата и рапичното семе на международните пазари. Експертите коментират, че ценовото рали беше провокирано от крайно неблагоприятната промяна в синоптичните прогнози и спекулациите за увеличените рискове за посевите от пролетни култури  в Щатите и Канада, а според  редица източници  и за  новите реколти на Стария континент.  Още в понеделник следобед се разбра, че  няма да има подобрение  на агрометеоорологичната обстановка в основните зърнарски райони на  САЩ и Канада,. Вместо обещаните в края на предходната седмица повишение на дневните температури и валежи вече се очаква задълбочаване на дефицит от влага и по-ниски от нормалните температури  в южната част на великите равнини и канадските прерии.

Анализатори отбелязват, че в  Европа основните притеснения са свързани с новата френска реколта „след разкото застудяване в началото на април, както и поради дефицита на влага, който може да продължи през цялата пролет.”  Вчера в търговските среди се заговори за възможно коригиране в низходяща посока и на оптимистичните прогнози за размера на новата бразилска реколта от царевица. И в този случай основен рисков фактор беше дефицита от влага и закъснялото засаждане.

В понеделник мелничарската пшеница започна да се търгува на борсата в Париж при нива около EUR215, а в сряда преди обяд цената й се изкачи до EUR228 за тон за доставка през  май, а  експортните котировки на френската пшеница се насочиха към по-високите стойности от първата половина на март - ЕUR230/т за зърно 12,5% протеин.

Най-динамичното развитие през последните два дни демонстрира пазара на рапицата. Потвърждение на неблагоприятната метеорологична прогноза означава допълнителни щети за новата реколта от канола и формирането на дефицитен вътрешен баланс от маслодайната  култура в тази страна, един от  основните доставчици на рапица за европейския пазар и то на фона на намалените наличности от рапично семе в Евросъюза.

Днес пазарът на рапица в Европа получи нова порция адреналин. Международна компания реализира покупка на две корабни партиди по 30 хил. тона украинска рапица за Канада за доставка през август 2021 г. Според украинските търговски източници информацията за тази сделка буквално взриви пазара вчера и качи форвардната  цена на рапичното семе там до  $575/т. Междувременно днес и цената на френската рапица от миналогодишната реколта, подкрепена от спекулативното търсене се покачи до EUR550/т  FOB.

Ценово рали на пазара за пшеница и рапично семе в Европа
11271
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини