Начало » Пазари » Маслодайни култури
06.05.2021 г.

Рапицата поскъпва на фона на празните складове и очертаващи се слаби реколти

Само за 2 години световните запаси са намалели наполовина
Рапицата поскъпва на фона на празните складове и очертаващи се слаби реколти

Както в Европейския съюз, така и на международните пазари рапицата поскъпна до нерегистрирани досега нива, а цените за новата реколта също се повишават, коментират от електроното издание AgrarHeute. Причините за все по-високите цени са няколко и се подклаждат взаимно, а в крайна сметка всичко се свежда до изключително силния недостиг на маслодайната култура. В ЕС, Канада и останалите основни държави-износителки почти няма какво да се купи до новата реколта, тъй като липсват налични количества. След лошата реколта през миналата година и бума в износа през първата половина на настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, световният пазар и складовете с рапица опустяха. Оценки на министерството на селското стопанство на САЩ сочат, че световните запаси от рапица са намалели почти наполовина само за 2 години.

Време е за избор на хербицид при рапица

На всичко отгоре вече са налице признаци за още една слаба реколта в ЕС и евентуално и в Канада. В някои европейски региони студовете през април се отразиха тежко на рапицата, затова Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) понижи очакванията си за реколтата. В края на април ЕК също коригира прогнозата си за реколтата през тази година в посока на понижение с около 300 хил. тона до едва 16,46 млн. тона. Това означава, че фермерите в ЕС ще приберат почти толкова рапица, колкото и през миналата година (16,3 млн. тона). За сравнение – между 2014 и 2018 г. реколтите бяха от 18 до 22 млн. тона.

В големия световен износител на рапица Канада последната реколта бе относително слаба и голяма част от количествата за износ отдавна са реализирани, най-вече в Китай. Заради високите цени канадските фермери са продали на износителите от старната повече рапица през първите месеци на селскостопанския сезон, отколкото в предишни години – почти 11 млн. тона според оценки на министерството на селското стопанство на САЩ. Търговци коментират, че сега от канадските пристанища на практика няма какво да бъде изнесено, а до следващата реколта остават месеци. Анализатори пък отчетоха, че през април на канадски дилъри са продадени 2 партиди украинска рапица, което е необичайно и доказва недостига на рапица в Канада.

Световният износ на рапица постави рекорд за първото тримесечие

От министерството на селското стопанство на страната очакват площите с рапица за новата реколта да се разширят с около 300 хил. хектара до 8,7 млн. хектара. Канадските фермери обаче не садят рапица в момента, тъй като времето в прериите е студено и сухо. Това означава, че дори засетите вече семена няма да поникнат, както и че младите растения са подложени на силен стрес от студа и сушата.

При всички случаи заради слабата реколта във Франция и ЕС като цяло търсенето за внос в общността остава огромно, при това на пазар, където други големи вносители като Китай и Япония искат да купуват големи количества. Резултатът е очевиден – повишаннате на цените. В германското пристанище Хамбург в края на миналата седмица рапицата се предлагаше на 560 евро за тон. В Канада маслодайната култура продължава стремително да поскъпва и вече се котира на 909 канадски долара (573 евро) за тон за доставка през май. Новата канадска реколта също се продава със стабина надценка – 718 канадски долара за тон (451 евро). Цените за износ от Украйна, която е основен доставчик за пазара на ЕС, за 2 седмици скочиха със 100 евро и бяха изпратени от черноморските пристанища за реколрдните 632 долара (517 евро) за тон.

Рапицата поскъпва на фона на празните складове и очертаващи се слаби реколти
13322
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини