Начало » Новини » Света
10.04.2021 г.

Храните в света поскъпват за десети пореден месец

В основата на повишението на цените са растителните масла
Храните в света поскъпват за десети пореден месец

През март цените на храните в света продължиха да се повишават за 10-ти пореден месец и достигнаха най-високото си ниво от юни 2014 г., обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в цените на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, е нараснал с 2,1% спрямо февруари до 118,5 пункта. С основна заслуга за ръста през март са растителните масла, месните и млечните продукти, докато зърното и захарта поевтиняха.

„Средната стойност на подиндекса за зърнените култури през март е 123,6 пункта – с 1,7% под показателя за февруари. Въпреки че този показател се понижава за пръв път от 8 месеца, той надхвърля нивото си от март 2020 г. с 26,5%. От основните зърнени култури в най-голяма степен (с 2,4%) се понижиха цените на пшеницата за износ, което се обяснява най-вече с голямото предлагане и благоприятните перспективи за реколтата през 2021 г. През март се понижиха и световните цени на царевицата и ечемика, макар че техният спад не бе толкова значителен благодарение на запазващото се силно търсене за внос от Китай”, посочват анализаторите на оганизацията.

Подиндексът за цените на растителните масла скочи с цели 8% спрямо февруари до 159,2 пункта, като това е най-високата му стойност от юни 2011 г. Всички основни видове растителни масла поскъпнаха – палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото олио. Повишаването на цените на палмовото масло продължава за 10-ти пореден месец на фона на опасенията за относително малките запаси в основните страни-износителки, както и на постепенното възстановяване на световното търсене за внос. Рязко поскъпна соевото масло, главно под влияние на прогнозираното активно търсене най-вече от страната на сектора на биогоривата. Колкото до цените на рапичното масло и слънчогледовото олио, за тяхното повишаване помогна допълнителното свиване на  предлагането съответно от Канада и Черноморския регион.

При млечните продукти подиндексът се повиши с 3,9% до 117,4 пункта, като и тук тенденцията се запазва за 10-ти пореден месец, вследствие на което стойността му е с почти 16% над показателя за март 2020 г. Маслото поскъпна на фона на известно свиване на предлагаето в Европа, където силният сезон в производството на мляко започва със закъснение, а вътрешното търсене нарасна заради очакваното подновяване на дейността в сектора на общественото хранене. Цените на сухото мляко също се повишиха вследствие на увеличаването на внасяните количества от държавите в Азия и по-специално Китай заради опасенията за възможни краткосрочни проблеми с доставките на фона на сезонния спад в производството на млясо в Океания и недостига на транспортни контейнери в Европа и Северна Америка. Цените на сирената обаче се понижават незначително за трети пореден месец под ввлияние на ограниченото търсене за незабавни доставки.

Подиндексът за месните продукти отчете ръст от 2,3% през март спрямо февруари до 98,9 пункта, като повишението продължава 6-ти пореден месец, макар да остава с 0,5% под нивото си от март 2020 г. При изчисляването на този подиндекс обаче са използвани и прогнозни цени, тъй като не всички данни бяха получени навреме и е възможно да бъдат направени корекции впоследствие. „Котировките за птичето и свинското месо нараснаха под влияние на активния внос от азиатските държави и преди всичко Китай”, отбелязват от организацията. За поскъпването на свинското помогна и резкият ръст на вътрешните продажби в Европа преди Великденските празници в католическото и протестантското вероизповедание. Цените на говеждото са останали приблизително на нивото си от февруари, като ръстът им в Бразилия и САЩ се компенсира със спада в Австралия. Овчето месо обаче поевтиня на фона на нарасналите доставки от Нова Зеландия, където фермерите започнаха продажбата на добитъка по-рано заради сушата.

През март подиндексът за захарта се понижи с 4% спрямо февруари до 96,2 пункта, като това е първият му спад след двумесечно увеличение. Подиндексът обаче е с цели 30% над стойността си от март 2020 г. най-вече заради опасенията за свиване на световното предлагане на продукта през селскостопанския сезон 2020-2021 г. Спадът през март бе предизвикан от прогнозираното увеличаване на износа от Индия въпреки запазващите се логистични проблеми. В последните седмици на месеца понижението на цените можеше да бъде още по-голямо, ако не бе активното търсене за внос най-вече от Китай и поскъпването на суровия петрол.

Храните в света поскъпват за десети пореден месец
8276
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини