Начало » Пазари » Животинска продукция
15.03.2021 г.

Ценовото рали на пазара за свинско месо в ЕС продължава

Очаква се повишаване на цените на свине за клане
Ценовото рали на пазара за свинско месо в ЕС продължава

Преди две седмици отбелязахме дългоочакваното прекъсване на стръмния  низходящ ценови тренд на пазарите за свинско месо в Евросъюза. В края на февруари Матиас Куаинг, изпълнителен директор на водещата в бранша  германска организация ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter), сподели, че по данни на асоциацията на немските животновъди (VEZG) в рамките само на една седмица цената на свинете за клане в Германия скочи с 9 цента, до 1,30 евро за кг.

Европейските експерти бяха категорични, че „ценовото дъно вече е зад нас” и ни очаква „по-значително увеличение на цените през следващите няколко  седмици”. „Със завръщането на оптимизма пазарът отново е във възход “, коментираха германските търговци и оптимистичната им прогноза се потвърди. 

Износът на свинско от ЕС и САЩ счупи рекордите през 2020 година

На 2 март след почти полугодишно прекъсване поднови търговската си дейност Борсата за интернет търговия със свинско месо Internet Pig Exchange (ISB).

Според оповестените тези дни статистически данни, през периода 1-7 март 2021 г. средната изкупна цена на свинете за клане в страните от ЕС отново се е увеличила с 1,3% в сравнение с предходния седмичен период 22-28 февруари -  до € 1,377 за кг кланично тегло.

Началото е добро, но това равнище все още е значително (с 27,2 на сто) под нивото на миналогодишните стойности от началото на март.

Средната цена на прасенцата в ЕС през 9-та седмица на 2021 г. от началото на февруари се е увеличила с 11,8%, до 45 евро на глава, но все пак е останала с 34,4% по-ниска от същия период през 2020 г.

Средната цена на прасенцата в ЕС през 9-та седмица на 2021 г. от началото на февруари се е увеличила с 11,8%, до 45 евро на глава, но все пак е останала с 34,4% по-ниска от същия период през 2020 г.

Нагласите на пазарните участници  са оптимистични, най-вече като се има предвид стремителното поскъпване на  свинското месо на определящия за  Евросъюза германски пазар.

Ценовото рали на германския пазар продължава. Според данните на   VEZG  в края на миналата седмица средната цена на свинете за клане в германските кланици се изкачи до EUR 1,50 за кг кланично тегло (Basispreis MFA 57 %) и векторът продължава да сочи нагоре.

През 2020 година германският свиневъден отрасъл понесе два тежки удара.

Единият беше  предизвикан „от огнищата на COVID-19 в няколко големи кланици, а другият от забраната за внос на германско свинско месо, наложена от азиатските купувачи след откриването на огнища от АЧС по дивите свине. През последните седмици обаче положението рязко се промени благодарение на увеличения износ  на германско свинско месо за страните членки на Евросъюза. Германското свинско месо се изнася в големи количества за други държави в рамките на  ЕС, тъй като износът от други европейски страни за Китай и други части на Азия се увеличава. Испания и Дания реализираха големи  продажби в Азия, след като Германия беше изтласкана от пазара, но в същото време  Германия от своя страна запълва празнините в предлагането на свинско месо в Европа “, характеризира текущата  ситуацията известен германският търговец.

Ценовото рали на пазара за свинско месо в ЕС продължава
11293
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Забавяне на производството
Глобалният пазар на свинско месо под натиск – Rabobank
Вносът продължава да намалява, при това на все по-ниски цени
Китай увеличи производството на свинско и сви поголовието
Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини