Начало » Новини » Света
20.03.2021 г.

Украйна ще удържа цените на храните с меморандум

Проект за стабилизиране на цената на олиото прерасна в браншово споразумение
Украйна ще удържа цените на храните с меморандум

Представители на украински асоциации на производители от хранително-вкусовия бранш са се споразумели с министерството на развитието на икономиката, търговията и селското стопанство на страната да предприемат всички необходими мерки за стабилизиране на цените на хранителните стоки с голямо обществено значение, съобщи електронното издание АПК –Информ.

По нареждане на президента и премиера на Украйна от министерството са провели консултации с браншови организации на търговците на дребно, производителите на растителни масла и захар, мелничарите и производителите на тестени изделия, както и с птицевъдите, за предотвратяването на значителни колебания в цените на пазара на основни хранителни стоки. „Всички страни се съгласиха, че според прогнозите за баланса на търсенето и предлагането вътрешният пазар е напълно осигурен с основните видове храни местно производство”, се посочва в съобщение на ведомството, цитирано от асоциацията „Укролияпром”. Специално внимание е обърнато на минимизирането на надценките в снабдяването и продажбата на основните хранителни стоки, изтъкват оттам.

В края на миналата седмица от министерството изпратиха до търговските вериги и компаниите, преработващи слънчоглед, проект на меморандум за стабилизиране на цените на бутилираното слънчогледово олио със срок за изпращане на коментари до 15 март. В проекта бе заложено съгласие от страна на участниците на пазара да не повишават продажните цени на олиото над средното им ниво към 1 март, както и задължение да осигурят непрекъснати доставки на продукта на вътрешния пазар. На свой ред правителството на Украйна обещаваше да не променя правилата за внос и износ, да предостави на преработващите предприятия „благоприятни условия за кредитиране”, да осигури юридически консултации за развитието на пазара и да подпомогне разработването на маркетингова информационна система на пазара на слънчоглед.

Настоящите мерки в Украйна приличат на предприетите още през декември в Русия, където търговците и производителите на олио и захар подписаха споразумение с министерството на селското стопанство и министерството на промишлеността и търговията на страната за пределни продажни цени на едро и дребно на двата продукта. В украинския случай обаче министерството не е страна по споразумението, сключено само между участниците на пазара.

Анализатори коментират, че начинът за стабилизиране на цените на основните хранителни стоки едва ли е този, особено при резкия скок на цените на олиото и захарта на международните пазари. Те обаче бяха опровергани в известна степен от развитието през последната седмица, след като намалялото търсене, породено от резкия ръст на цените в световен мащаб, доведе до значителен спад ва котировките за растителните масла. Цените на търсене на украинското слънчогледово олио поднаха до 1540 долара за тон FOB от около 1700 долара в края на миналата седмица, усилвайки натиска върху изкупните цени на слънчогледа с доставка до завода за преработка и те се понижиха до 24 200 – 25 000 гривни (873-902 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон. Според експерти ръстът в производството на палмово масло и предлагането на соя от Южна Америка с напредването на прибирането на реколтата там заедно с новите огнища на африканската чума по свинете в Китай, които ще свият търсенето на шротове и фуражно зърно, ще продължат да увеличават натиска върху цените на растителните масла и слънчогледа.

Украйна ще удържа цените на храните с меморандум
11501
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини