Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.06.2023 г.

Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват

Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват

Знаем, че за възстановяване на почвеното плодородие е необходимо да се внасят хранителни вещества. Има случаи, когато те са внесени съгласно инструкциите, в необходимите количества и пропорции, но не действат. Независимо, че са налице в почвата, растенията сигнализират за недостиг на един или друг хранителен елемент.

Оборският тор съдържа голяма част от необходимите за растенията хранителни вещества – азот фосфор, калий, калций, магнезий и сяра. Средно 1 тон полуразложен оборски тор съдържа около 5 килограма азот, до 2,5 кг фосфор, 6 кг калий и до 7 кг калций. Всички тези хранителни вещества попадат в почвата, когато оборският тор се внася при основната обработка, но растенията след това, особено в началото на вегетационния период, могат да изпитват недостиг на хранителни вещества.

Защо тези вещества не могат да се усвояват от растенията?

Факт е, че в оборския тор хранителните вещества се намират в органични съединения и стават достъпни за растенията само след минерализацията им от почвените микроорганизми, за което е необходимо време. При ниски температури на почвата се забавя активността на почвената микрофлора, което от своя страна забавя минерализацията и в началния етап на вегетация растенията могат да изпитват недостиг на хранителни вещества.

Решението на този проблем може да бъде внасянето на минерални торове в началото на вегетацията, което ще осигури необходимата хранителна среда за началния етап. Известно е, че нуждата от азотно подхранване на растенията се увеличава в периода на активен растеж на вегетативната маса. За отделните култури този период настъпва по различно време – за краставиците и тиквичките е 3-4 седмици след сеитбата, а за морковите е месец и половина.

При основното подхранване се смесват органични и минерални торове – фосфорни, калиеви и азотни. Органичните, както стана ясно, имат продължително действие, а минералните калиеви и фосфорни са слабоподвижни в почвата и могат да снабдяват растенията продължителни време. Азотните нитратни торове – калциева и натриева селитра – не се задържат дълго. Нитратите не се поглъщат от почвата, а са в подвижно, свободно състояние в почвения разтвор. При обилно поливане и валежи лесно и бързо се отмиват от обработваемия почвен слой и слизат  в ниските нива, като стават недостъпни за растенията, но замърсяват околната среда. Резултатът в този случай е неефективно използване на хранителните вещества и замърсяване на околната среда. Внасянето на азотните нитратни торове в началото на активен растеж на вегетативната маса или използване на азотни амониеви и амидни форми (амониев сулфат, амониев хлорид, карбамид) при основното подхранване ще намали загубите и ще увеличи ефективността.

Внасянето на азотни минерални торове или комбинирани с високо съдържание на азот през есента е сериозна грешка, защото до пролетта те се отмиват от горните почвени слоеве.

Растенията могат да изпитват глад на определени хранителни елементи при наличието им в почвата,

При кисела среда се влошава усвояването от растенията на калий, магнезий, сяра, кобалт, мед и цинк. В кисела среда ефектът от фосфорно торене също намалява поради активното химично фиксиране на елемента в почвата.

Азотното хранене на растенията е еднакво лошо при кисела и алкална почва. На кисела почва активността на почвената микрофлора се забавя, което от своя страна забавя и минерализацията на органичните торове. Всяка култура има своите предпочитания към реакцията на почвената среда, но повечето културни растения и почвени микроорганизми се развиват добре, ако тя е леко кисела или неутрална (рН е 6-7).

Когато рН на почвата е под допустимите стойности за дадена култура, тогава се варува с доломитово брашно, гасена вар, дървесна пепел и др. Средно ефективността на торене на кисели почви е с 30-40% по-ниска, отколкото върху същите варувани почви.

Друга причина за гладуване на растенията при налични в почвата хранителни елементи може да бъде тяхната несъвместимост. При едновременно варуване и внасяне на фосфорни торове част от фосфора преминава във форма, която е трудо достъпна за растенията. Не смесвайте амониев сулфат, амониев нитрат, NPK и амониева селитра с вар и пепел.

Карбамид (урея) не трябва да се смесва с комплексни торове.

Оборският тор не трябва да се смесва с вар, пепел, калциев нитрат, калиев нитрат или амониев нитрат.

Причина за лошото усвояване на хранителни вещества от почвата може да бъде и ниската температура на въздуха. Това се наблюдава най-често при късно плододаване на краставиците – обикновено праз септември. Когато температурите на въздуха започнат да падат под +10 градуса по Целзий, усвояването на фосфор и калий от растенията се забавя, а при +5-6 градуса се влошава и усвояването на азотен нитрат. За плододаването са необходими всички хранителни елементи и в този случай недостигът може да се коригира бързо с листно подхранване.

Възможно е да има и други причини за неефективното усвояване на хранителните вещества като повърхностно разнасяне на торовете без последващо вграждане. Така фосфорните и калиевите торове са неактивни и не могат да достигнат до корените на растенията. При разнасяне на оборски тор без последващо вграждане в почвата загубите на амониев нитрат може да достигнат 55% само за 4 часа и 80% за два дни.

Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
19766
 

Последни материали
Виж
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Приемът се отваря днес
До 15 юни кандидатствате по интервенцията за застраховане на винени лозя
Свързани материали
Виж
Проектонаредба
Фермерите сами ще проверяват за анаболи, стероиди и антибиотици в животинските продукти
Практика
Физиологични болести по разсада при недостиг на хранителни вещества
Добре е да се знае
Как да разберем какви полезни вещества липсват на пипера
С акцент върху баланса на хранителни вещества
Методът BCSR за анализ и управление на почвите: Ефикасност и въпроси
Още едно приложение на маята
Подхранване на растенията с дрожди
Гратисният период за вече закупените препарати е март 2020 година
Забраняват използването на още 3 активни вещества в средства за растителна защита в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини