Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.05.2023 г.

Колко често и как да подхранваме краставиците?

Колко често и как да подхранваме краставиците?

Краставиците са култура, която се нуждае от подхранване, но в умерени количества. Те усвояват сравнително малко хранителни вещества от почвата, защото кореновата им система има слабо развита всмукателна способност. Използването на листни торове може да компенсира недостига в критични ситуации.

Краставиците се нуждаят най-много от влажна и топла почва. Това може да се постигне, ако през пролетта  внесем малки количества оборски тор и поддържаме необходимата влажност.

Как да подхранваме краставиците?

Правилното подхранване е творчески процес, който трябва да бъде съобразен с качествата на почвата и предварителната и подготовка, с метеорологичните условия, както с изискванията на растенията на съответния етап от развитие. Редовното подхранване ще благоприятства не само развитието и израстването на краставиците, но ще повиши имунитета им и ще ги предпази от много болести и вредители.

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

За подхранване на краставиците могат да се използват органични и минерални торове. При редуване на кореново и листно подхранване ще получат всички необходими хранителни вещества. Метеорологичните условия са фактор, оказващ влияние върху оптималното усвояване на хранителните вещества от краставиците. В топло време е по-благоприятно да се подхранва кореново, като хранителните вещества се внасят във вид на разтвори или в лесно разтворима форма, защото кореновата система на краставиците ще ги абсорбира бързо от почвата. При облачно време е по-благоприятно да се подхранва с листни торове.

Важно  условие при кореновото подхранване: преди внасяне на хранителните вещества почвата трябва да бъде добре полята, за да не се получи изгаряне на корените.

Има различия при подхранване на краставиците, отглеждани в оранжерийни условия и на открито.

Колко често трябва да подхранваме краставиците?

Обичайното подхранване на краставиците е четири пъти за сезон;

– две седмици след засаждане на разсада на постоянно място (в оранжерия или на открито), като растенията трябва да са във фаза 4-5 истински листа;

– по време на бутонизация;

– по време на цъфтеж;

– по време на плододаване.

Когато краставиците се отглеждат на бедна почва или плододаването рязко намалява, тогава може да се проведе и пето – непланирано подхранване.

Допълнително подхранване се налага при наличие на определени проблеми – пожълтяване или избледняване на листата, плодовете не нарастват или просто да стимулираме растенията към по-обилно плододаване.

При избор на вид тор и доза на торене е важно да се съобразим с външното състояние на растенията, състава на почвата и метеорологичните условия.

Периодът на цъфтеж е най-отговорен и от него до голяма степен  зависи реколтата. Ефективно в този период е листното подхранване на краставиците с борна киселина (5 г на 10 л вода). Може към разтвора да се добави и 50 г захар за привличане на опрашители.

Когато краставиците се подхранват с органични и минерални торове – дървесната пепел не трябва да се смесва с азотен тор.

При формиране на завръзите може да се използва суперфосфат за листно подхранване – 35 г на 10 л вода.

В закрити съоръжения листното подхранване може да се прави по всяко време, но трябва да защитим растенията от слънце и е необходимо да следим стриктно за нормата на торене, защото при тези условия може да се окаже пагубно. Листното подхранване на краставиците на открито се прави рано сутрин, вечер или в облачно време, като са необходими поне два часа сухо и безветрено време.

За пръскане се използва карбамид (50 г на 10 л вода) или се полива със зелен тор в съотношение 1:5. В този период краствиците се нуждаят от калий и калций. За кореново подхранване се използва калиева селитра – 25 г на 15 л вода). Това ще ускори формирането на плодовете, а зелената маса няма да нараства.

При заболяване на краставиците не трябва да се престараваме с подхранване, а да търсим решение, защото при излишък на хранителни вещества може да нанесем по-голяма вреда на растенията.

Колко често и как да подхранваме краставиците?
119144
 

Последни материали
Виж
Заместник-министри ще я открият със срещи с производители
Започва информационната кампания по директните плащания в 4 областни града
ДФЗ отчете изпълнението за периода 2014-2020 година
Само през 2023 година са сключени рекордните 3192 договора по ПРСР
Доклад на USDA
Цените на пшеницата избиха нагоре
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини