Начало » Новини » Страната
23.04.2023 г.

България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция

Заради кризата с вноса от Украйна
България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция

Не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на Европейския съюз, която да отрегулира аномалиите на пазара, заяви пред Българското национално радио министърът на земеделието Явор Гечев, коментирайки забраната, наложена от правителството на страната върху вноса на определени селскостопански продукти от Украйна. „Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм", подчерта Гечев.

По думите му с изчистването на част от продукцията на българския пазар веднага ще можем да вдигнем сами поставените бариери. „Искаме механизъм, с който да не наводняваме само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да преместваме тези количества към по-вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно. Ако в момента не вземем сделки, ако само спираме или отваряме – това не е достатъчно и догодина пак ще си говорим за същите проблеми", категоричен бе той.

Гечев припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС, че коридорите на солидарността не действат така, както се очаква. Още тогава искахме мерки, изтъкна той.

"Ние не искахме да спираме каквото и да е, наложи се да го направим" отбеляза Гечев. По думите му след това 5 държави са констатирали същите неща. "В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те държави – Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 различни разновидности. Ние буквално преписахме техните списъци. Бърз анализ по отношение на това какво може да се насочи към България, което може да създаде локално пренасищане на пазара. Затова списъкът е такъв. Той по скоро беше глас към Европа, че много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки", обяви той.

Искаме постоянно действащ механизъм, категоричен бе министърът. "Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото отгоре взимат и по-малко субсидии, то не е справедливо нито за Украйна, нито за България. Това не е справедливо. Искаме механизми, с които да изнасяме към трети страни”, наблегна отново той. България настоява за разум, за механизъм, който ни позволява да вземаме правилните решения, обобщи Гечев.

Той е убеден, че ако няма сделки за износ на големи количества селскостопанска продукция до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. „Имаме няколко милиарда продукция, която, ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички”, посочи министърът.

За цените на храните той коментира, че едва ли  ще паднат толкова, че да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята Гечев. Според него ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на същото ниво. Бихме предложили на народните представители и законови промени, отбеляза той. "В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази по какъвто и да е начин. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда", предупреди министърът.

По думите му зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазарът. „Ако искат значително по-високи цени, това няма как да стане, няма такива условия на пазара", твърди той. Гечев призова земеделските производители да използват този прозорец, който България и ЕС ще им дадат за реализиране на продукцията.

За предложението за бюджет министърът посочи, че той е опит за представяне на политиките такива, каквито ги искаха партиите. „Бюджетът отразява почти всичко от това, което всички слушахме в кампанията. Този бюджет е направен като политики да улесни в крайна сметка партиите по отношение на тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са избрани, за да вземат конкретните решения и всички се надяваме те да са правилни. Няма как да реализираш в 3% дефицит и да направиш всички тези политики, които всички искаха. За съжаление това уравнение не е решимо, поне от наша гледна точка. Дано Народното събрание да може да реши това уравнение", пожела той.

Не изгарям от желание да съм министър, сподели Гечев. "Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа, след това има много рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът – парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови, и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи", подчерта той.

България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция
3444
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Фитофтората вече нападна доматите
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 7-13 юни 2024 година
Жегите ще подложат растенията на топлинен стрес и ще намалят влагата в почвата
Инвестиционните разходи ще стигнат 3,5 милиарда евро
Забраната на клетките за опрасване ще доведе до над 23 процента спад на производството
ИАГ
Взимат мерки срещу опасна болест по горите край Хисаря
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини