Начало » Новини » Интервю
06.04.2023 г.

Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!

На 7 април нови протести с фермери и от Румъния
Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!

sinor.bg

Активните блокади по северната ни граница, които зърнопроизводителите започнаха преди изборите в знак на протест срещу продължаващото действие на европейския регламент за транспортните коридори на безмитни украински земеделски стоки към ЕС и трети страни, ще бъдат организирани и на 7 април, този път с блокирането само на два гранични пункта с Румъния – при Русе и Кардам. Но и на двата поста българските фермери ще бъдат подкрепени от румънските си колеги, които също ще протестират с тракторите си. Това съобщи новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов в първото си интервю за Синор.бг, след като вчера беше избран от колегите си да ръководи браншовата организация.

Ситуацията, в която младият фермер поема поста, е изключително сложна заради продължаващата криза, в която секторът попадна от лятото на миналата година поради последствията от войната в Украйна. Решението на ЕС да осигури транспортни коридори за безмитните селскостопански стоки от нападната държава към страни в Африка и Азия, критично нуждаещи се от черноморското зърно, е на път буквално да „закопае” българските земеделски производители. Към този момент в складовете на земеделци и търговци стоят неизнесени 3,5 милиона тона пшенциа и 1 милион тона слънчоглед, а в същото време цените са толкова ниски, че всяка продажба би била далеч под себестойността, на която сме произвели нашето зърно, поясни Илия Проданов. Реално в складовете стои непродадена продукция за 4 милиарда лева, което не се е случвало за последните 30 години!

Полският земеделски министър подаде оставка заради кризата

Браншовикът припомни, че до жътвата остават само два месеца и половина и за никого не е ясно къде ще бъде прибрана новата реколта, ако пазарите не се раздвижат. „В момента един тон слънчоглед се предлага за 700 лв., което е с 30% от себестойността на нашето производство, официално изчислена от Министерството на земеделието”, посочи още Илия Проданов. Затова и земеделците няма как да разчитат на подкрепата от резерза за кризи на ЕС, където за България бяха отпуснати 16,75 млн. евро.

Именно затова на утрешните митинги, които ще се проведат с участието на български и румънски фермери, ще се настоява за отмяна на продължаването на еврорегламента специално за България и Румъния, които като близки до Украйна държави са сред най-засегнатите. Само преди дни, на 3 април България заедно с още 4 държави, пострадали от украинския внос, изпрати писмо в Европейската комисия, с което се настоява да бъдат възстановени митата за вноса на някои от украинските зърнени и маслодайни култури, чиито цени сринаха пазарните стойности. В резултат на това доходите на милиони фермери от България, Румъния, Полша, Чехия и Словакия паднаха в момент на висока инфлация за всички остнанали консумативи, свързани със зърнопроизводството. Дали това искане ще бъде удовлетворено, е въпрос с много неизвестни.

Извън кризата с реализацията на зърно земеделците за пореден път изпитват огромни тежести и заради климатичните промени и топлата и суха зима. „От есента досега в Източна България са паднали едва 200 литра дъждове на квадратен метър, при необходими поне 400 л”, посочи още земеделецът. Това рефлектира най-силно при рапицата, където около 90% от площите са провалени и независимо от разходите, направени през есента, тази пролет фермерите активно презасяват със слънчоглед.

Проданов за затворените пазари - декември 2022 г.

„Силно се надявам, че почти навсякъде пролетната сеитба ще приключи преди дъждовете, което ще бъде добре за колегите, които имат надежди за нормално развитие в началните фази от развитието на посевите”, обясни още Проданов. Разбира се, съществуват известни притеснения заради студа и минусовите нощни температури. Според метеорологичните прогнози времето ще остане нестабилно и следващата седмица, като след това се очаква подобрение. Всичко това би внесло поне малко успокоение за добро развитие на пролетните и есенни култури.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!
12112
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
ВЕРБЕН® – характеристика и предимства
След протестите
СПОРАЗУМЕНИЕ между НАЗ и БАК от една страна и МС, МЗХ и ДФЗ - от друга
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини