Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.07.2022 г.

Безобразията в горите край Копривщица продължават с пълна сила

Проверки и актове не спират масовата незаконна сеч
Безобразията в горите край Копривщица продължават с пълна сила

На 19 юли инспектори от Изпълнителна агенция по горите са извършили проверка на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, намиращ се в местността „Попска река“ край Копривщица, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието. Те откриват, че от общо 4 вход-изхода на обекта само един е с подсигурена камера за постоянно видеонаблюдение, а на другите 3 няма наличие на изградена такава система, както и че липсват записи от камерата за последните 30 дни, за което не е уведомена регионалната дирекция по горите в София по надлежния ред. Служителите от ИАГ съставили констативен протокол и акт за установено административно нарушение по Закона за горите.

Същия ден служители от РДГ-София и Югозападното държавно предприятие в Благоевград са извършили проверка в 2 обекта за добив на дървесина в държавни горски територии на община Копривщица. Установени са нарушения в едното насаждение, за което са съставени 2 акта на лицензирания лесовъд. При извършване на проверка в информационната система на ИАГ за превоз на дървесина от двете насаждения се оказва, че има издадени превозни билети на товарно превозно средство, което е направило по един курс до всяко от тях. Според  данните от GPS-устройството му между двата курса камионът е направил престой за около час в друго насаждение общинска собственост. По случая е съставен констативен протокол, събраните материалите са изпратени до районната прокуратура в Пирдоп и работата по него продължава.

На 20 юли служители от РДГ-София са извършили проверка на насаждението, в което е установен едночасовият престой на превозното средство, превозващо дървесина от горските територии на община Копривщица. Проверяващите са констатирали липса на дървесина от обособените временни складове на обекта за добив на дървесина общинска собственост, възлизаща на 795 пространствени кубически метра дърва за огрев. По случая са съставени 3 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. По случая е сигнализирана районната прокуратура в Пирдоп.

На същата дата в друг обект за добив на дървесина, стопанисван от община Копривщица, служители от ИАГ са установили липса на 72 кубически метра дървесина от бук, която съобразно изготвените и регистрирани в информационната система на ИАГ документи следва да е налична на обособените временни складове на насаждението. При проверката на същия обект е установена и сеч на дървесина от общинска горска територия без позволително с общ размер 17,60 кубически метра. За констатираните нарушения са съставени 3 акта на виновните длъжностни лица и констативни протоколи с разпореждания за уведомяване на компетентните органи.

Между 19 и 21 юли служителите от държавните горски предприятия и ИАГ са извършили общо 5406 проверки, при които са съставени 84  акта и 31 констативни протокола.

За този период инспекторите от  РДГ в страната са извършили общо 3 122 проверки по спазване на горското и ловното законодателство на 276 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 485 обекта за добив на дървесина, 1067 превозни средства, транспортиращи дървесина, 173 риболовци и 1121 физически лица. В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча за горепосочения период служителите на РДГ са съставили общо 31 констативни протокола и 58 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.

Основно установените с актове нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, за несвоевременно вписване на превозни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина, за извършване на любителски риболов без риболовен билет и други. Задържани са 8 пространствени кубически метра дърва за огрев, 3 моторни превозни средства и един инструмент за добив на дървесина.

За същия период 3 екипа горски служители са проверили общо 211 превозни средства, натоварени с дървесина, на 3-те постоянни контролни горски пункта в района на регионалната дирекция по горите в Пазарджик. В хода на проверките не са установени нарушения на горското законодателство.

През посочения период служителите в държавните предприятия са извършили общо 2284 проверки по чл. 163 от Закона за горите. Проверките са на: 938  обекта за добив на дървесина, 959 превозни средства,  13 ловци, двама риболовци и 372  други физически лица. Съставени са 26  акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 49,90 пространствени кубически метра дърва и 3 килограма недървесни горски продукти. В района на дейност на териториално поделение „Държавно горско стопанство Видин“ е бил получен сигнал по тел. 112 за намерена блъсната от моторно превозно средство сърна. По случая е съставен констативен протокол за неизвестен извършител.

Безобразията в горите край Копривщица продължават с пълна сила
6188
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Общинското предприятие няма регистрация за добив и разпореждане с дървесина
Предотвратиха сеч в буферна зона в землището на Копривщица
Коалиция За да остане природа в България
Краят на историята с незаконната сеч в Копривщица - в очакване да стигне до съда
Проверки
Агенцията по горите дава на прокуратурата „Общинско предприятие – Копривщица”
Агрико ще представи нови сортове картофи в Копривщица
Предстоящо
В началото на август в Копривщица ще се проведе Националният събор на българското народно творчество
Контрол
В Копривщица е задържан незаконен транспорт на 20 кубика дървесина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини