Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.07.2022 г.

Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието

И актовете за установени нарушения нарастват със същото темпо
Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието

Екипите на регионалните дирекции по горите (РДГ) и Изпълнителна агенция по горите са осъществили близо 135 хил. проверки по спазване на горското и ловно законодателство през първите 6 месеца на годината, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Над 14 хил. проверки са извършени на обекти за преработка и търговия с дървесина, 16 хил. – в обекти за добив на дървесина, проверени са над 55 хил. моторни превозни средства, превозващи дървесина, 7981 ловци, 5293 риболовци и 35 998 физически лица.

За установените нарушения горските инспектори са съставили 3000 акта – с 600 повече от първото полугодие на 2021 г., и 1200 констативни протокола. Общото количество на установената дървесина, предмет на нерегламентирани дейности през горепосочения период, е 2517,22 плътни кубически метра. Откритите количества дървесина, предмет на незаконни посегателства, през 2022 година са с 268,15 пл. куб. м. повече спрямо иззетите през първата половина на 2021 година.

Само между 12 и 14 юли служителите от държавните горски предприятия и ИАГ са извършили 5361 проверки, при които са съставени 88 акта и 50 констативни протокола.

За посочения период от горските инспектори от  регионалните дирекции по горите (РДГ) в страната са извършени общо 3105 проверки по спазване на горското и ловното законодателство. Проверени са 304 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 520 обекта за добив на дървесина, 1029 превозни средства, превозващи дървесина, 182 риболовци и 1070 физически лица, като са съставени общо 50 констативни протокола и 71 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Основно установените с актове нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства с нефункциониращи GPS-устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, за несвоевременно вписване на превозни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина, и други. Задържани са общо 38,80 пространствени куб. м. дърва за огрев, 5 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и един инструмент за добив на дървесина.

Горски инспектори от РДГ-Шумен са съставили акт по Закона за горите на физическо лице за превоз на дърва за огрев с невалиден превозен билет. Нарушението е констатирано при рутинна проверка на товарно превозно средство, превозващо 4 пр. куб. м маркирани дърва за огрев от бук и габър в местността „Момина чешма“ край Търговище. Колата, дървесината и представеният превозен билет, издаден за друго превозно средство, са задържани. Работата по случая продължава.

За същия период от 3 екипа горски служители са проверени общо 233 превозни средства, натоварени с дървесина, на 3-те постоянни контролни горски пункта в района на РДГ-Пазарджик. Не са констатирани нарушения на горското законодателство.

През посочения период от служителите в държавните предприятия са извършени общо 2256 проверки. Проверките са на 956  обекта за добив на дървесина; 924 превозни средства;  23 ловци, 15 риболовци и 338 други физически лица. Съставени са 17  акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 14,63 пространствени куб. м дърва, 3 моторни превозни средства, 4 каруци и един моторен трион.

Горските отчетоха с 25 на сто повече проверки на полугодието
5843
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
В Самоковско и Ихтиманско са задържани над 130 кубика за 10 дни
Провеждат се масови акции за незаконни дърва за огрев в цялата страна
Среща с бранша
Обещава се ефективност при дърводобива и износа на дървесина
След подаден сигнал за поставени мрежи в местността Паметника
Уловена от бракониери риба бе върната в язовир Жребчево
Дървесината е без контролна горска марка и документи за произход
Задържаха бракониерско ремарке с 48 кубика дъбови дърва за огрев в Бургаско
Двамата подсъдими изнудили ресторантьор от Несебър с 1000 лева
Апелативен съд потвърди условни присъди на инспектори по храните за подкуп
През първите 6 месеца на годината
Наложените санкции от проверките в горите в Ловешко надхвърлят 90 000 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини