Начало » Пазари » Маслодайни култури
23.06.2022 г.

Растящото предлагане срина цените на рапицата в ЕС

Само от началото на седмицата спадът е с близо 100 евро на тон
Растящото предлагане срина цените на рапицата в ЕС

От началото на седмицата цената на рапицата на европейските пазари отчете значителен спад, като основните причини са предстоящото прибиране на реколтата в държавите-членки на Европейския съюз, нарасналият внос от Австралия и поевтиняването на палмовото масло заради очертаващото се пълноценно връщане на Индонезия на пазара, съобщи електронното издание AgrarHeute. Спадът започна от понеделник с 27 евро на борсата Euronext във френската столица Париж до 739,75 евро за тон, достигайки 4-месечен минимум, отстъпи с още 23 евро във вторник до 717 евро за тон, продължи с още толкова в сряда и с нови 22 евро днес до 672,75 долара за тон в обедната търговия.

Прибирането на реколтата в Европа е със сериозна заслуга за резкия спад на цените на рапицата при положение, че очакванията са за ръст на производството в ЕС от около 8% спрямо миналогодишното. Сеитбата на рапицата в Канада също приключва, като перспективите са за богата реколта през есента. Натиск върху цените оказват и прогнозите за богата тазгодишна реколта в Австралия – 5,6 млн. тона, което би бил втори резултат след миналогодишния рекорд от 6,5 млн. тона, обусловил значителния ръст и на вноса на рапица в Западна Европа от Австралия. През настоящия селскостопански сезон, приключващ на 30 юни, Австралия е доставила в Европа около 2,6 млн. тона от маслодайната култура – около 50% от общия внос от 5,2 млн. тона. От останалата половина 1,65 млн. тона са внесени от Украйна и 611 хил. тона – от слабата миналогодишна реколта в Канада.

От изданието посочват като следваща силна причина за спада на цените на рапицата поевтиняването на палмовото масло, след като Индонезия намали ограниченията върху износа му, което вещае скорошно пълноценно връщане на пазара на най-големия доставчик на продукта в световен мащаб, както и запазващите се рискове от рецесия, натискащи целия комплекс маслодайни култури. Цените на палмовото масло са на най-ниското си ниво от началото на годината, а поевтиняването обхвана и соята и продуктите от преработката ѝ.

Силният долар също оказва натиск върху цените на маслодайните култури и зърното на борсата в Чикаго, тъй като ограничава износа им от САЩ, а за да запазят конкурентоспособносста си, цените им в Европа също се понижават.

Последният значим фактор за поевтиняването на рапицата са съобщенията от Китай за възможна промяна на ограниченията, налагани за пресичане на разпространението на коронавируса, както и галопиращата инфлация в САЩ и ЕС, заплашващи перспективите пред световното потреблевие на растителни масла, което косвено влияе и върху цените на рапицата.

Растящото предлагане срина цените на рапицата в ЕС
10662
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини