Начало » Пазари » Зърно
11.06.2022 г.

Франция очаква ръст на реколтата от есенния ечемик и рапицата въпреки сушата

Благодарение на разширяването на засетите площи
Франция очаква ръст на реколтата от есенния ечемик и рапицата въпреки сушата

В доклада си за юни министерството на селското стопанство на Франция прогнозира увеличаване на реколтата от засетите през есента ечемик и рапица благодарение на разширените площи, които могат да компенсират спада на добивите вследствие на сушата, обхванала страната, съобщи „Ройтерс”. В първата си прогноза за реколтата през сезон 2022-2023 г., започващ на 1 юли, министерството прогнозира реколта от 8,25 млн. тона есенен ечемик (с 0,4% повече от ожънатия през настоящия сезон) и 3,87 млн. тона засята през есента рапица – с цели 17,8% над прибраната през сезон 2021-2022 г.

„Макар състоянието на посевите да остава добро като цяло, сушата в страната се усилва и засяга потенцила за добив през предстоящата жътва, що се отнася до първоначалните оценки за есенния ечемик и рапица”, коментират от ведомството. Френски анализатори изтъкват щетите по посевите в райните, които са най-тежко засегнати от сушата, макар дъждът и понижаването на температурите от края на май досега да намалиха опасенията в най-големия производител на зърно в Европейския съюз.

Същевременно експерти на министерството понижиха оценката си за засетите площи с мека пшеница до 4,76 млн. хектара от прогнозираните през миналия месец 4,8 млн. хектара, което е и с 4,5% под показателя за миналата година.

Колкото до слънчогледа, засетите площи във Франция се прогнозират на ниво 797 хил. пектара – доста над оценката от миналия месец от 758 хил. хектара, както и рекорден показател от началото на века. Разширяването на засетите площи със слънчоглед седължи на по-ниските производствени разходи за отглеждането му в сравнение с останалите култури при поскъпналите торове и енергоносители.

Експертите на министерството понижиха и оценката си засетите площи с царевица във Франция – с 10 хил. хектара спрямо предвижданите през миналия месец до 1,36 млн. хектара, което е и със 7% под миналогодишните.

Франция очаква ръст на реколтата от есенния ечемик и рапицата въпреки сушата
5415

Последни материали
Виж
В отчаян опит да обуздае най-високата инфлация в страните от ЕС
Унгария оряза цените на основни хранителни стоки в търговските вериги
За да защити местните фермери преди прибирането на новата реколта
Турция върна митото върху вноса на слънчоглед и нерафинирано масло
Уловените близо 200 килограма риби са върнати обратно във водата
Извадиха поредните над километър бракониерски мрежи от бургаско езеро
Само през май в Софийско са иззети 8 МПС и 4 бензиномоторни триона
Гонка с бракониери в Златица приключи със сблъсък с автомобила на горските
Планира се покупката на 30 000 тона соево и 10 000 тона слънчогледово масло
Египет отложи провеждането на търг за внос на растителни масла за 6 юни
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 30 май – 2 юни 2023 година
Продавачите на пшеница и царевица на борсата безуспешно свалят цените
Свързани материали
Виж
Според НСИ
Цените на растениевъдна и животновъдна продукция за първото тримесечие на 2023 година
Закупени са 75 000 тона, както и 100 000 тона твърда пшеница
Ечемикът продължи да поевтинява на търга в Тунис
Посевите с мека пшеница и ечемик в добро и отлично състояние са над 90 на сто
Сеитбата на царевицата във Франция изостава значително
Закупени са 60 000 тона за 260 долара за тон с доставка чак през октомври
Ечемикът от новата реколта продължи да поевтинява на търга в Йордания
(пшеница, ечемик и рапица)
Износ на основни зърнени и маслодайни култури с пазарна година юли - юни
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам