Начало » Пазари » Маслодайни култури
15.06.2022 г.

Падат цените на слънчогледа и слънчогледовото масло в ЕС, Русия и Украйна

Падат цените на слънчогледа и слънчогледовото масло в  ЕС, Русия и Украйна

За разлика от зърнените пазари, развитието на което продължава да се характеризира с много висок ценови волаталитет, в слънчогледовия комплекс се наблюдава бавно плъзгане на котировките в низходяща посока.

Важно е да отбележим  и оптимистичната прогноза за производството  на слънчогледово семе в ЕС през 2022/23 г., което е важен фактор за прекъсването на възходящата ценова спирала в Европа.

През последните две-три седмици цените на слънчогледа на френския пазар се понижиха с 40-50 евро до  EUR930-940/т CRT St Nazaire, а котировките на суровото слънчогледово масло в Ротердам спаднаха с 250 евро - до $1810/т за доставка през юли. Според европейските експерти за прекъсването на възходящата ценова спирала в Европа и преминаването в низходящ тренд в значителна степен повлияха оптимистичните прогнози за производството  на слънчогледово семе в ЕС през 2022/23 г.

В актуализираната прогноза на ФАО липсват индикации за „световния глад” през 2022/23 г.

В края на май и  Европейската организация на търговците със зърнени храни, маслодайни семена и растителни масла (COCERAL) оповести своята актуализирана (трета) прогноза за добива от маслодайни семена в Евросъюза през 2022 година. Прави впечатление, че майската прогноза е подобрена с близо 600 хил. тона до 10,57 млн.т в сравнение с нивото очаквано през март и сега прогнозните стойности плътно доближават рекордните показатели от 2021 г.. Прогнозата на водеща европейска аналитична компания Strategie Grains е още по-оптимистична и предполага достигане до нов исторически връх от 10,9 млн.т

Производство на слънчогледово семе в  ЕС-27, в хил. тона

*По данни на COCERAL  май  2022

На 10 юни и Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) оповести актуализираната си прогноза за производството на слънчогледово семе в световен  мащаб.

Оценката на FAS USDA за размера на новата слънчогледова реколта в Евросъюза се покрива с оптимистичната прогноза на COCERAL, но в глобален план данните на американските експерти не са оптимистични и предвиждат значително редуциране на производството на слънчогледово семе в света в сравнение с очакваното тазгодишно равнище с 8,1 млн. т – до 49,2 млн.т

*По данни на FAS USDA

Влошената глобална перспектива е следствие на очакван драстичен спад на добива в Украйна от рекордните 17,5 млн.т през 2021 г. до 9,5 млн.т през 2022 г. С 1,1 млн.т по-малка се очертава да бъде и слънчогледовата реколта в Русия – 14,5 млн. т. В случая обаче трябва да  се има  предвид, че през 2021 г. и Украйна, и Русия прибраха рекордна слънчогледова реколта (17,5 млн.т и 15,6 млн.т съответно).

Въпреки неблагоприятните прогнози за размера на новите реколти цените на слънчогледовото семе и слънчогледовото масло и в Русия и в Украйна падат. Съгласно мониторинга на водещата руска аналитична агенция SovEcon само за миналата седмица в южните региони на Русия цената на слънчогледовото семе спадна с 1000-1300 рубли (17-22 долара) и в момента се движи в диапазон 32 000-34 000 рубли за тон ($550-585/т), а това са най-ниските стойности от 9 месеца насам. „Цените на слънчогледа в Русия падат на фона на рекордните запаси в страната и укрепването на рублата”, се посочва в доклада на агенцията, която е специализирана в проучването на селскостопанските пазари. Според руските експерти преработвателите продължават постепенно да намаляват изкупните цени. Купувачите споделят, че през следващите седмици ще преминат към преработка на новата реколта рапица и  „фермерите активно се опитват да продават натрупаните запаси от слънчоглед", се казва в доклада.

Според Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР) в Москва  експортните цени на руското сурово слънчогледово масло през миналата седмица ерозираха до 1800$/т FOB в скравнение с 1900-1980$/т FOB допреди само една седмица.

Производителите на слънчогледово масло в Украйна са притиснати  от липсата на износ по море и  са принудени да извършват доставките за европейските купувачи главно с автомобилен транспорт, като според местните експерти цените на суровото слънчогледово масло са депресирани до нива $1450-1600/т DAP полска граница и $1650-1700/т DAP Румъния/България.

Игор Валентович

Падат цените на слънчогледа и слънчогледовото масло в  ЕС, Русия и Украйна
27456
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини