Начало » Новини » Страната
16.06.2022 г.

Бойко Синапов: ЕС ни предлага възможности, но ние самите не си помагаме

Чиновниците ни питали ЕК може ли да намалят извънредна помощ и да я платят на 3 пъти
Бойко Синапов: ЕС ни предлага възможности, но ние самите не си помагаме

Обществото трябва да се събуди и да каже: „Така повече не може да продължава!”, трябва да накараме администрацията да работи в помощ на работещите хора, призова Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“, пред СИНОР..Бг след среща на представители на български браншови организации с европейския комисар  за селското стопанство Януш Войчеховски. „Управляващите в България не се ли вземат в ръце, България ще изгуби страшно много средства. Европейският съюз ни дава възможности, но ние самите не си помагаме“, категоричен е фермерът.

„Комисар Войчеховски беше учуден, че едва сега се изплаща COVID помощта в България. Във всички европейски държави COVID помощта беше изплатена по Нова година. Заради това разхищение на време от нашите управляващи ние понесохме загуби. С изплащането на помощта сега ние получаваме глътка въздух, но вече е прекалено късно“, обясни Синапов.

„Стана ясно, че Европейската комисия още в началото на годината е приела извънредни мерки в помощ на фермерите заради кризите с цените на горивата, фуражите, електроенергията. Дадоха ни пример с това, че ЕК е приела мярка за извънредна помощ в размер на 15 000 евро на стопанство. От българска страна са изпратили запитване до ЕК дали може тази ставка да се намали и да се плати на 3 пъти. Това е пореден шамар от нашите управляващи към работещите хора в България. Значи от ЕК са взели адекватни мерки, но за управляващите на българската политическа сцена най-малко сме важни ние“, разочарован е фермерът.

„Всичко това ние разбрахме по време на срещата. Ние, работещите хора в България, сме твърдо решени да прекратим това бездействие, защото всички губим“, категоричен е той и допълва: „Поискахме от комисар Войчеховски да разберем какви разминавания има по Националния стратегически план за развитие на земеделието. Оказа се, че предложенията, които направихме по време на тематичните работни групи, не са отразени в стратегическия план. Все още никой не знае какво е входирано до ЕК. Уведомихме г-н Войчеховски, че след като нашите управляващи коригират грешките и публикуват плана, ние ще поканим на форум в България представители на ЕК и нашите управляващи, за да видим кой какво е свършил.“

Обединени български животновъди са входирали 32 предложения, които да залегнат в националния стратегически план. „За съжаление нито едно не е включено в стратегическия план. Поискахме например промяна и опростяване на дефиницията за пасища и мери в България. Със сегашната дефиниция нашите животновъди получават много санкции. Трябва да защитим позицията си в Брюксел, да намерим формулата как да бъдат дефинирани“, посочи Синапов.

„Най-важният въпрос, който поставихме пред комисар Войчеховски, е изравняването на субсидиите с колегите в съседните страни-членки на ЕС. Изненадващо за всички колеги беше, че този проблем се поставя от нас, а не от българските управляващи. Комисар Войчеховски прие много радушно тази идея и каза, че ще работят за изравняване на субсидиите.Това е една от причините българските животновъди да изоставаме и да не можем да бъдем конкурентоспособни. За нас е учудващо защо досега този проблем не е поставен от нашите предишни и сегашни управляващи“, сподели браншовикът.

По думите му интересът на животновъдите към предстоящия на 20 юни прием на проекти за закупуване на мини мандри е нулев. Хората не могат да се справят с последиците от кризите и инфлацията и дори не помислят за инвестиции.

Лилия Александрова

Бойко Синапов: ЕС ни предлага възможности, но ние самите не си помагаме
7444
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Всички ставки по схемата са увеличени заради останали средства в бюджета
Преведоха над 140 милиона лева по коронавирусната мярка
Празникът на розата в Казанлък
До 15 юни производителите на рози ще получат ковид помощта за 2022 г.
Агроведомството си е поставило за цел всичко на масата да е българско
Чиновници и фермери съгласуват механизъм за разпределяне на помощта по COVID мярката
Срещи с бранша
Обещават бързо изплащане на COVID помощта за фермерите
Фонд „Земеделие”
Преведени са 71 млн. лева за преодоляване на щетите от Covid-19
На 27 октомври ЕК издаде нотификацията
До утре ще са ясни указанията за COVID-помощта, одобрена от Еврокомисията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини