Начало » Новини » Интервю
01.06.2022 г.

Христанов: От ден първи водим срещи по Стратегическия план

След 4 месеца агресия срещу нас, тонът вече е спокоен
Христанов: От ден първи водим срещи по Стратегическия план

sinor.bg

В края на май Министерството на земеделието получи писмо от Еропейската комисия с 200 коментари и забележки по Националния стратегически план за развитието на земеделието. Сравнено с други държави в ЕС, тези коментари съвсем не са много, както се опитаха да представят някои медии, затова ръководството на министерството е решено да проучи кой и защо е подал информацията, в резултат на което се получи брожение между представители на бранша за същността на забележките.

„Това, което се случи с изтичане на информация, самият факт, че някой си е позволил да предостави данни, които все още не са публичен достъп, така че те да попаднат у бивши министри.., рано или късно ще установим”, съобщи за Синор.бг зам. министърът на земеделието Иван Христанов. И добави, че среща с бранша по тези корекции ще има, но това ще стане в подходящия момент. „От ден първи водим срещи по Стратегическия план и това няма да се промени. В удобния момент ще представим забележкита от писмото на ЕК на браншовите организации”, посочи още зам. министърът.

Първа част на интервюто - проверките на "Капитан Андреево"

Колкото до силните и слаби страни на самия план, Христанов припомни, че още в зората на самата му подготовка са допуснати няколко съществени пропуски и те са свързани с анализите за структурата на земеделските стопанства по сектори и подсектори, засечени с данните за вноса и износа на селскостопанска продукция, които да дадат отговор на въпроса защо съществува асиметрия в българското земеделие, довела дотам цели подсектори да бъдат забравени напълно при подпомагането, други дори да не оцелеет, а трети – да бъдат щедро стимулирани.

На практика никой преди нас не е правил истински Стратегически план и няма как за няколко месеца ние с вълшебна пръчица да коригираме вече наследения документ. Нужни са данни, върху които да стъпим, затова и трудно можем да отговорим защо в плана, изпратен в Брюксел, има толкова несъвършенства. И понеже Стратегическият план следва модела на досега използваните данни, затова и ние го продължаваме”, поясни Христанов.

Той обаче е категоричен, че „проблемът не е в това, че ние като кабинет не знаем какво трябва да се направи, както ни обвиняват немалка част от хората в бранша. Просто на нас ни трябва време, за да осъществим необходимия контрол и да възстановим нормалния диалог между администрация и земеделски производители”, поясни още зам. министърът. И допълни как „през първите 4 месеци на тази година ние се нагледахме на тотална агресия срещу нас, от кого ли не, но я приемахме с търпение”. Първите думи на повечето представители на бранша към нас винаги започваха с думите „ние сме малко емоционални, но много са ни лъгали. И понеже на нас ни трябваше време да докажем на хората, че не лъжем и не сме като другите, явно беше нужно време и сега тонът се поуспокои. А средата за диалог вече върви много по-нормално", обясни още зам. министърът.

Втора част на интервюто - за зърнения резерв

За пример той даде проверките в животновъдните стопанства, които вървят активно през последните седмици. „Всеки ден имам обаждания от хора, които преди месец ми искаха оставката, а днес ме поздравяват, защото виждат, че ние не възнамеряваме да извиваме ръцете на фермерите с тези проверки, просто искаме да сложим ред в системата”, обясни зам. министър Христанов.

Вече са пороверени 160 стопанства и никой не разбра – без истерии или паника. Инспекциите се правят по правилата, от грамотни инспектори. Затова и самите фермери един на друг си пускат съобщения как вървят проверките, за да подготвят колегите си и да съдействат –„ ако имате 5 обекта, ще ви ги проверят наведнъж, подгответе си марките, книгите и животните”.

Целта е системата ВЕТИС да заработи нормално, така че ако при проверките се установи, че едни жинотни отпадат, парите веднага да бъдат разпределени между другите фермери, обясни още Христанов. Подобни инспекции ще вървят във всички останали подсектори, така че да се сложи край на досегашните схеми за източване на европейския и национални субсидии.

(В следващата част от интервюто със зам.министър Христанов очаквайте подробности по Националния план за възстановяване и устойчивост – в частта за земеделие)

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Христанов: От ден първи водим срещи по Стратегическия план
12092
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
Икономическият поглед на бившия зам. земеделски министър
Иван Христанов: Не приравнявайте 17-те хиляди протестиращи фермери с 50-те крадци в сектора!
Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
Бивши заместник министър на земеделието от редовния кабинет 2021-2022 г.
Христанов: Без здравословна защита на фермерите обвързаната подкрепа ще бъде под въпрос
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
48-мо Народно събрание
С гласовете на 5 партии Иван Христанов не стана председател на земеделската комисия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини