Начало » Новини » Страната
06.03.2022 г.

Цените на храните в света достигнаха рекордно високо ниво през февруари

При силното поскъпване на растителните масла и млечните продукти
Цените на храните в света достигнаха рекордно високо ниво през февруари

Храните поскъпнаха в световен мащаб през февруари до исторически рекорд, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в котировките на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 3,9% спрямо януари до 140,7 пункта, надхвърляйки с 24,1% показателя за февруари 2021 г. и подобрявайки предишното най-високо ниво от февруари 2011 г. с 3,1 пункта. В основата на поскъпването през миналия месец са растителните масла и млечните продукти, изтъкват от организацията.

„Притесненията за състоянието на посевите и за необходимите запаси за износ са само една от причините за настоящия ръст на цените по целия свят. Още по-силно подгряват ръста на цените на храните фактори, които не са свързани с производството им, а именно положението в сектора на енргоносителите, в произвоството на торове и фуражи. Всички те водят към намаляване на маржа на печалбата на производителите на храни, като ги принуждават да се отказват от инвестициите и разширяването на производството в сектора”, смята икономистът от организацията Упали Галкети Арачилаге.

Тъй като индексът отразява усреднената промяна в месечните цени, стойността му през февруари отчита само до известна степен последиците за пазарите от нападението на Русия над Украйна, коментират от агенцията към ООН.

Подиндексът за цените на зърното нарасна с 3% през февруари спрямо януари до 144,8 пункта, като цените на всички основни зърнени култури се повишиха. При пшеницата ръстът е с 2,1% заради неяснотата за предлагането в световен мащаб на фона на проблемите с търговията в Черноморския регион, причинени от военните действия, които доведоха до усложнения с износа най-малко от Русия и Украйна, а те са сред най-големите ѝ доставчици. Цената на царевицата се повиши с 5,1% на месечна база заради притесненията около задържащите се неблагоприятни метеорологични условия за посевите в Аржентина и Бразилия, поскъпването на пшеницата и проблемите за износа от основен производител като Украйна. Ечемикът поскъпна с 2,7% през февруари спрямо януари, докато при ориза ръстът на цените е с доста по-скромните 1,1% най-вече заради поскъпването на валутите на основни износителки спрямо щатския долар и силното търсене на ароматни сортове от клиенти от Близкия Изток.

И подиндексът за растителните масла достигна ново рекордно ниов от 201,7 пункта през февруари, като ръстът спрямо януари е с цели 8,5% - разлика, която се среща по-скоро в сравненията на годишна база в периоди на относителна стабилност. Цените на палмовото масло се повишиха за втори пореден месец вследствие на спостоянното търсене в световен мащаб при спад на доставките от водещ производител като Индонезия. При соевото масло поскъпването е свързано с влошаването на перспективите за реколтата в Южна Америка, а цените на слънчогледовото олио също се повишиха забележимо заради опасенията за неритмични доставки и свиване на износа от Черноморския регион, който осигурява около 80% от производството му в света. За поскъпването на всички растително масла допринесе до голяма степен и повишаването на цените на суровия петрол.

Усреднената стойност на подиндекса на млечните продукти се увеличи за 6-ти пореден месец през февруари, този път с 6,4% спрямо януари до 141,1 пункта, като в сравнение с февруари 2021 г. е нараснала с 24,8%. И тук всички продукти, използвани при изчисляването на подиндекса, поскъпнаха през миналия месец, а причината е в продължаващото намаляване на предлагането в световен мащаб заради по-слабите от очакваните доставки от Западна Европа и Океания. При сухото пълномаслено мляко и сирената цените се повишиха заради намалялото световно предлагане и стабилното търсене за внос, особено от Северна Азия и Близкия изток. Сухото обезмаслено мляко поскъпна вследствие свиването на доставките на мляко за преработващите предприятия в Западна Европа, докато при маслото основна причина за ръста на цените бе силното търсене на спотовия пазар.

През февруари подиндексът за месните продукти отчете ръст от 1,1% спрямо предходния месец до 112,8 пункта, увеличавайки се с 15,3% на годишна база. Котировките за говеждото обаче достигнаха ново рекордно ниво благодарение на силното търсене за внос при свиване на изпратените животни за клане в Бразилия и възстановяването на поголовието в Австралия. Цените на свинското се повишиха, макар и незначително, на фона на нарасналото вътрешно търсене при намаляло предлагане в Европейския съюз и САЩ. Овчето месо обаче поевтинява за 4-ти пореден месец на фона на обилното предлагане за износ от Океания. Цените на птичето месо също отчетоха спад заради свиването на търсенето за внос в Китай след посрещането на местната Нова година и спада на вътрешното търсене в Бразилия. За пореден месец обаче стойността на подиндекса е изчислена с прогнозни данни заради неполучена навреме информация.

Колкото до захарта, само при нея през февруари бе регистриран спад на подиндекса – с 1,9% спрямо януари до 110,6 пункта, като понижаването на цените продължава за 3-ти пореден месец и вече достигна най-ниското си ниво от юли миналата година. Поевтиняването на захарта се обяснява с благоприятните перспективи за реколтата в основни износителки и по-конкретно в Индия и Тайланд, както и с подобряването на метеорологичните условия в Бразилия, облагодетелстващи развитието на посевите. Цената на етанола в Бразилия също се понижи за 3-ти пореден месец заради намаляло вътрещно търсене и това също натисна котировките на захарта в световен мащаб. Поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар обаче ограничи спада на цените, тъй като обикновено води до намаляване на доставките от най-големия износител в света.

Цените на храните в света достигнаха рекордно високо ниво през февруари
6256
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини