Начало » Пазари » Зърно
01.03.2022 г.

Бясното ценово рали провокирано от руската инвазия в Украйна продължава

Бясното ценово рали провокирано от руската инвазия в Украйна продължава

Войната в Украйна разбуни суровинните пазари. Информационните агенции не спират с тревожни новини, пристигащи от двете страни на Атлантика, Reuters алармира:

- Цените на петрола и зърнените храни хвърчат нагоре заради обявената ядрена готовност в Русия и западните санкции;

- Рекордното високо ниво на цените на алуминия предизвикано от притесненията за руските доставки;

- Златото поскъпва, цените на паладия се покачват, тъй като Запада засилва санкциите;

- Светът се страхува  от глобалната инфлация при храните вследствие на драстичното поскъпване на пшеницата, царевицата и растителните хранителни масла.

Да погледнем зърнените пазари. Анализаторите коментират, че през последните няколко дни цените на основните зърнени култури в Европа и САЩ демонстрират безпрецедентно висок волаталитет. На 25 февруари, например долната граница на ценовите колебания на майския контракт пшеница на борсата в Париж (Еuronext) е около EUR314/т, а горната EUR341/т, а това са почти 27 евро  в рамките само на един ден. На 25 февруари сутринта пшеницата започва да се търгува в Париж по EUR312,50/т, като в края на ден цената й падна до EUR288/т, но вчера отново се изкатери до EUR315,50/т  при закриване на борсата EUR229 /т на 28.02.21 г. Стремителното постъпване на мелничарското зърно наблюдавахме и на експортния пазар в Евросъюза – до рекордните EUR319/т FOB Руан на френска мелничарска пшеница 11,5-12,5% протеин към 1 март 2022 г., в сравнение с EUR267/т FOB Руан в началото на февруари 2022 г. и около EUR240/т FOB Руан в началото на март 2021 г.  В момента царевицата се търгува на борсата в Париж по EUR 307/т,  с близо 50 евро поскъпване в рамките само на седем работни дни и с близо 80 евро над нивото от същия период на миналата година.

Стремителното ценово рали на борсовите и експортните котировки се обяснява с военния сблъсък между държавите основни износителки на пшеница, фуражно зърно, маслодайни семена и растителни масла. Русия и Украйна извършват  около 30% от световния износ на пшеница, 19% от  доставките  на царевица за глобалния пазар и 80% от световния износ на слънчогледово масло.

„Има сериозни опасения, че бойните действия няма да приключат бързо и че експортните доставки на пшеница, зърно и маслодайни семена от Украйна ще бъдат прекъснати за по-дълъг период отколкото се очакваше в началото на конфликта“, коментира известен европейски търговец. Оценява се и въздействието на санкциите върху Русия. Според пазарните участници вносителите явно ще трябва да потърсят други продавачи, като алтернативни доставчици експертите посочват Франция и Румъния.

Повечето украински и руски пристанища в Черно море и Азовско море са останали затворени в понеделник, но най-голямото руско дълбоководно черноморско пристанище за износ на зърно Новоросийск според търговски източници работи в обичайния режим. Украинските пристанища ще останат затворени до края на руската инвазия, каза в понеделник ръководителят на морската администрация на Украйна.

По данни на TBI / Logistic OS, през периода  21 - 27 февруари 2022 г. зърнените терминали в Новоросийск обработиха 245,2 хил. тона пшеница, което е само с  4% по-малко от седмица по-рано. Пшеницата е била предназначена за доставка в Иран (131,0 хил. тона), Того (34,4 хил. тона), Йемен (31,0 хил. тона), Либия (27,5 хил. тона) и Судан (21,3 хил. тона). На 1 март обаче се разбра, че Морското търговско пристанище Новоросийск попадна под санкциите на ЕС, но в същото време се съобщава, че Министерството на финансите на САЩ направи изключение от санкциите срещу Русия за вноса и износа на селскостопански продукти.

„Вносителите на руско зърно не отказват сделки, но има малко нови сделки. Това каза в интервю пред ТАСС Едуард Зернин, ръководител на Съюза на износителите на зърно. „Обстановката е работна, дълбоководните пристанища функционират, доставките вървят. Никой не отказва сделки от страна на вносителите, всеки има нужда от зърно. В същото време е вярно, че има много малко нови сделки. Поради геополитически рискове традиционните ни купувачи  диверсифицират  географията на доставчиците“, каза той.

При това положение съюзът не очаква голямо търсене на руско зърно през следващите месеци. Зернин предположи, че в тази ситуация руските износители вероятно ще заемат изчаквателна позиция при изкупуването на зърно от вътрешния пазар.

Все пак да не забравяме за решението на Китай да премахне регионалните ограничения за внос на пшеница и ечемик от Русия.

Инвеститорите са сериозно обезпокоени от последствията на войната в региона за следващата реколта. "Пазарът обсъжда какво ще се случи с посевната кампания в Украйна. Производителите трябва скоро да започнат да засаждат пролетен ечемик. А засаждането на царевица трябва да бъде извършено през април", каза Тобин Гори, директор на селскостопанската стратегия в Commonwealth Bank.

Игор Валентович

Бясното ценово рали провокирано от руската инвазия в Украйна продължава
16127
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини