Начало » Пазари » Животинска продукция
06.04.2021 г.

Производството на свинско в ЕС е нараснало до 23 милиона тона

При поголовието е отчитен ръст от 2 на сто до над 146 милиона
Производството на свинско в ЕС е нараснало до 23 милиона тона

През миналата година производството на свинско месо в Европейския съюз като цяло е нараснало с 1% спрямо 2019 г., достигайки 23 млн. тона, сочат данни на Европейската статистическа агенция (Евростат). Съществено е нараснало производството на свинско в Испания – с 8% на годишна база до 5 млн. тона. Силното търсене в Азия е подхранвало ръста, увеличавайки разликата в разширяването на производството с останалите големи производители в ЕС. В Дания производството на свинско се е увеличило с 6% през 2020 г. до 1,6 млн. тона, но анализатори отбелязват, че това може да е следствие от спада в търсенето на живи свине в германските кланици заради огнищата на коронавирус в тях, довели до престои в някои от най-големите германски месопреработвателни предпирятия.

„За разлика от тях производстото в Германия, която е най-големият производител на свинско в ЕС, е намаляло с 2% (126 хил. тона) до 5,1 млн. тона за година. Това не е изненадващо, като се вземат предвид случаите на африканска чума по свинете в страната, проблемите, предизвикани от коронавируса, и намаляването на поголовието през последните години. Производството в Италия се есвило с 12% (177 хил. тона) в сравнение с предходината година”, коментира Браунин Магий, анализатор в британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството.

Колкото до очакванията за настоящата година, през декември броят на прасетата в ЕС е нараснал, като това до голяма степен се дължи на свинете за угояване. „Това може да доведе до ръст на производството в ЕС през първите няколко месеца на 2021 г. Незначителния спад в свинете за разплод обаче явно предвещава по-стабилно производство в средносрочен план, като се има предвид запазващото се увеличаване на плодовитостта им”, посочи Магий.

За миналата година като цяло поголовието от свине в ЕС е нараснало с 2% (2,96 млн.) спрямо 2019 г. до 146,1 млн., сочат данни на „Евростат”. Очаквано и тук водеща е ролята на Испания, където поголовието се е увеличило с 4,6% до рекордните 32,68 млн. Ръстът е преди всичко при свинете за угояване, докато тези за разплод са останали на нивото от 2019 г. – 2,58 млн.

В Германия, която е на второ място по брой на свинете в ЕС, поголовието е намаляло с 0,3% през 2020 г. до 25,99 млн. Трета е Франция с 13,87 млн. глави и ръст от 2,7% през миналата година в сравнение с 2019 г., достаигайки най-високото си ниво от 2011 г. насам.

Според последниядоклад на специализираната в кредитирането на селскостопанские сектор холандска финансова институция Rabobank обаче увеличаването на поголовието и производството на свинско в ЕС може да доведе до излишък на пазара между 300 хил. и 900 хил. тона, тъй като Германия още не се е приспособила към промените, предизвикани от ограниченията за борба с разпространението на коронавируса и африканската чума по свинете. „Очаква се производството на свинско в ЕС през тази година да остане на миналогодишното ниво или леко да спадне при намалялото търсенето за износ заради коронавируса и запазващата се заплаха от АЧС в Източна Европа и Германия”, коментират от банката. Въпреки това появата на нови щамове на АЧС в Китай и увеличаването на търсенето на свинско във Виетнам и Филипините може да отслаби натиска върху пазара на свинско в ЕС, тъй като останалите основни производители в общността (Испания, Холандия, Дания, Франция, Италия и Белгия) все още имат достъп до олемите пазари в Източна Азия.

Производството на свинско в ЕС е нараснало до 23 милиона тона
12591
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини