Начало » Пазари » Зърно
16.03.2021 г.

Митата върху износа на царевица и ечемик от Русия влязоха в сила

Преди въвеждането им износът на двете култури скочи между 4 и 10 пъти
Митата върху износа на царевица и ечемик от Русия влязоха в сила

От вчера, 15 март, в Русия влязоха в сила мита върху износа на царевица и ечемик извън границите на Митническия съюз, въведени с постановление №33 на руското правителство от 23 януари тази година. Според документа от 15 март до 30 юни митото върху износа на царевица е 25 евро за тон, а за ечемика – 10 евро за тон. Тези мита обаче са само в рамките на квотата за износ на зърнени култури от 17,5 млн. тона, докато извън нея ставката е 50% от митническата стойност на изнасяната продукция, но не по-малко от 100 евро на тон. 

Индикативният график по ПРСР е готов с 8 нови приема за 2021 г.

Въвеждането на митата се наложи от поскъпването на зърното на международните пазари, довело до повишаване на цените на основни хранителни стоки и на вътрешния пазар в Русия. Това бе една от мерките, приложени от управляващите в страната, за да предотвратят нарастването на напрежението сред населението, породено от инфлацията при хранителните стоки. 

Междувременно преди влизането на митата в сила износът на царевица от Русия е скочил 10 пъти, а на ечемик – 4,5 пъти, докато износът на пшеница след въвеждането на митото от 50 евро на тон от 1 март е намалял 3 пъти, съобщи агенция „Интерфакс”, като се позова на изявление на Руския зърнен съюз. По данни на директора на аналитичния отдел в съюза Елена Тюрина между 1 и 10 март Русия е изнесла около 900 хил. тона зърно, включително 320 хил. тона пшеница, 290 хил. тона ечемик и 280 хил. тона царевица. „Доставките на царевица и ечемик за чужбина нараснаха рязко и в очакване на митата изосителите се стараят да изнесат колкото се може повече от това зърно”, заяви Тюрина. По нейни данни между 1 и 10 март дневният износ на царевица е достигнал 35 хил. тона при едва 3400 тона през февруари. Забележимо е нараснал и износът на ечемик. „Ако през февруари са заминавали по 8 хил. тона за денонощие, през март този показател скочи до 36 хил. тона”, каза Тюрина, като припомни, че преди година дневният износ на ечемик е бил 7 хил. тона.

„След въвеждането на митата има голяма вероятност да намалее конкурентоспособността на руската царевица и ечемик и износът им да спадне рязко”, прогнозира директорът на аналитичния отдел в съюз. По думите ѝ това се вижда ясно при пшеницата, чиито доставки за чужбина са намалели значително след повишаването на митото върху износа. „През първите 10 дни на март дневният износ на пшеница е бил едва 30 хил. тона, докато през февруари той бе на ниво 134 хил. тона, а през март 2020 г. – 105 хил. тона. Това е резултат от въвеждането на ограничителните мерки. Най-неприятното обаче е , че намалява търсенето на руската пшеница, спадат покупките от държавите-вносители”, коментира тя. Според нея заплахата е не само в загубата на вече завоювани пазари. „Вече е ясно, че износът ще остане под своя потенциал, съответно цените на производител се понижават, тъй като износителите предлагат по-ниски цени, за да могат да се конкурират на международните пазари. Те натискат производителите. Това ще доведе до спад на рентабилността в производството на зърнени култури, ще се появят допълнителни съмнения за увеличаване на засетите площи с пролетните култури”, убедена е Тюрина.

Тя изтъкна, че напоследък броят на компаниите-износители е намалял двойно. „През март пшеница са изнесли едва 12 компании при 24 през февруари”, посочи директорът на отдела.

Колкото до положението с цените, тя отбеляза, че средната цена на руската пшеница е 285 долара за тон FOB Новороссийск – с 35% повече, отколкото през март миналата година. „Това ниво на цените ни осигурява конкурентоспособност на международните пазари, включително спрямо основния ни конкурент – френската пшеница”, подчерта Тюрина.

Митата върху износа на царевица и ечемик от Русия влязоха в сила
14230
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини