Начало » Новини » Страната
13.02.2021 г.

Голям руски холдинг свива площите със зърно заради митата върху износа

При 50 евро на тон за пшеницата сеитбата става безпредметна
Голям руски холдинг свива площите със зърно заради митата върху износа

„Русагро”, който е един от големите селскостопански холдинги в Русия, ще свие посевите със зърно заради решението на правителството на страната да въведе мита върху износа му, съобщи местното електронно издание Finanz. Компанията, която през миналата година прибра 1,192 млн. тона зърно, ще намали дела на тези култури в реколтата от земите, които обработва, се посочва в нейното съобщение. От холдинга припомнят, че правителството на Русия възнамерява да използва приходите от митата в подкрепа на фермерите, но смятат, че те ще бъдат недостатъчни за пълното покриване на загубите от понижаването на цените на производител заради новите мита върху износа на зърно.

Компанията ще бъде последвана от други производители в бранша, убеден е председателят на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский. „В основата на следващата реколта ще ни са наложи да заложим себестойност от 9,5-10 хил. рубли (128,5-136,25 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон пшеница. При нормални метеорологични условия, ако от настоящите международни цени извадим всички разходи за логистика, претоварване, превоз, сертификати и други процедури и извадим и стойността на митото, то от 285 долара за тон получаваме цената, която ще получи фермерът и тя е около 9 хил. рубли. Това вече е под себестойността, която се постига при пшеницата”, обяснява Злочевский. По думите му още при мито от 50 евро за тон сеенето на пшеница вече става неизгодно.

От Руския зърнен съюз се обърнаха към президента на страната Владимир Путин с молба да не бъдат налагани още по-тежки мерки за ограничаване на износа на зърно от Русия, посочвайки, че фермерите планират да преразгледат плановете си за сеитбата и да променят насоката на сеитбообращението. „В настоящите условия свиването на посевните площи при пролетните култури е вече осигурено на практика. При тези условия ни остава да разчитаме само на онези есенници, които са засети на рекордни площи – засяхме над 19 млн. хектара с есенници през миналата година. Това е и основата за бъдещата реколта”, коментира председателят на браншовия съюз.

От 15 февруари Русия въвежда мито от 25 долара на тон върху износа на пшеница извън Евразийския съюз, а от 1 март то ще бъде увеличено на 50 евро на тон и ще бъдат въведени мита от 25 евро на тон царевица и 10 евро на тон ечемик. Освен това за износа на зърно е определена и квота от 17,5 млн. тона до края на селскостопанския сезон (30 юни). Износът извън квотата пък ще се облага с мито от 50% върху митническата стойност на зърното, но не по-малко от 100 евро за тон. 

Основната причина за въвеждането на ограничителните мерки върху износа на селскостопански продукти от Русия е рязкото повишаване на инфлацията при хранителните стоки на вътрешния пазар, след като котировките най-вече на зърното и растителните масла на международните борси отчетоха значителен ръст през последните месеци на фона на по-слабата от очакваната реколта при някои от културите в основни страни-производителки и опасенията на големи вносители, че продължаващото разпространение на коронавируса може да ги остави без доставки в близко бъдеще. 

Голям руски холдинг свива площите със зърно заради митата върху износа
8204
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини