Начало » Пазари » Животинска продукция
10.04.2020 г.

Френските млекопроизводители се нуждаят от помощта на ЕС

Във Великобритания се очертават излишъци от 1000 тона мляко седмично
Френските млекопроизводители се нуждаят от помощта на ЕС

Производителите на мляко във Франция се опасяват, че отслабващото търсене ще доведе до значителни излишъци точно когато продуктивността на кравите през пролетта нараства, а оттам – и до срив на цените, съобщи „Ройтерс”. Поради това министърът на селското стопанстов на страната Дидие Гийом призова Европейската комисия да подпомогне млекопроизводителите, които понасят последиците от спада в износа и от затварянето на заведенията за обществено хранене покрай ограничителните мерки, предприети за борба с разпространението на коронавируса. „Работихме за свиване на производството на мляко и молим Европейския съюз да поеме своята отговорност. Днес е абсолютно наложително да се изкупува мляко и мляко на прах, да се прецени какви мерки да предприемем, за да осигурим на сектора нормален живот. Преминаваме през изключителна криза и имаме нужда от нестандартни решения. ЕК, ЕС и европейските комисари трябва да действат”, категоричен бе Гийом след видеоконферентна връзка с германската си колежка Юлия Кльокнер, на която са били обсъдени проблемните въпроси.

От френския Национален просъюзен център на заетите в млечния сектор вече се обърнаха към ЕК с молба да разреши създаването на временен спомагателен фонд за компенсиране на фермерите, които ограничават производството. В края на март 40 млн. литра мляко, или 18% от цялото изкупувано седмично количество във Франция, се оказаха в излишък и трябваше да бъдат пренасочени за съхранение, за производство на масло и мляко на прах или да бъдат изхвърлени, посочиха на свой ред от синдиката Селски съюз. Оттам също призоваха за намаляване на произвежданите количества.

Отслабващото търсене и отсъствията на персонала, породени от разпространението на коронавируса, също спъват работния процес в преработващите предприятия и млечния сектор на Франция, както и в производството на хранителни стоки като цяло. Производителят на сладолед Froneri, в който Nestle държи част от акциите, обяви, че спира производството в 3 от предприятията си във Франция за 2 седмици до Великден включително.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски обяви във вторник, че милиарди евро, които все още не са похарчени по Програмата за развитие на селските райони, могат да бъдат прехвърлени към фермерите. Той обаче за момента не откликва на призивите на някои фермерски организации да бъдат наложени ограничения върху вноса на селскостопанска продукция, за да бъде защитен секторът през периода на коронавирусната пандемия.

Междувременно във Великобритания на млекопроизводителите може да се наложи да изливат по около 1000 тона мляко седмично заради липса на търсене, съобщи британският вестник „Файненшъл Таймс”. Причината е в затварянето на заведенията за обществено хранене и наложените ограничителни мерки за борба с разпространението на коронавируса.

От Краското дружество на британските млекопроизводители се обърнаха за помощ към правителството на страната. Те настояват правителството „да компенсира загубите на млечните ферми”.

За дененощие във Великобритания се произвеждат около 35 хил. тона мляко. Само за седмица изкупните цени на суровото мляко паднаха до 15 пенса за литър от досегашните 20 пенса. Въпреки натрупания известен резерв вследствие на изключителното търсене на млечни продукти в рамките а няколко седмици, в които британците се запасяваха с хранителни стоки, за да издържат през периода на карантина, от браншовата организация констатират, че около 300 от техните членове се нуждаят спешно от помощта на държавата.

Френските млекопроизводители се нуждаят от помощта на ЕС
12717
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Държавите прекрояват бюджетите си под натиска на протестите
Какво постигнаха френските фермери след бурните протести
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини