Начало » Новини » Коментари
10.04.2020 г.

Фермерите пред дилема – да продават млякото или да го изливат по нивите

Бизнес по време на криза
Фермерите пред дилема – да продават млякото или да го изливат по нивите

sinor

Необясним срив в изкупните цени на българското краве мляко и внос на суровина от Унгария,Полша и Румъния – това се случва на пазара от едни месец насам, което поражда остро недоволство сред животновъдите. В декларация до министерството на земеделието и до медиите ръководствата на 16 от браншовите организации в сектора спешно настояват за защита на родното производство.

Според фермерите е назрял моментът за масирана рекламна кампания на родните млечни продукти, които да се продават на обозначени щандове с големи табели, които да привличат вниманието на потребителите. И върху тях да пише, че минимум 90%  от млечните продукти се произвеждат 100 процента от сурово българско мляко.

Писмото на бранша идва в момент, когато в Западна Европа призоват стопаните да намалят рязко производството на мляко, тъй като спадналото потребление влияе върху цените и води до свръхпроизводство.

В Латвия предлагат понижаване на ДДС за основните храни местно производство

За българските животновъди е ясно, че не биха могли да спрат продажбите на млечни продукти от Източна Европа, защото пазарът в ЕС е общ, но настояват да се прилагат „други механизми от рода на законните проверки”, които да ограничат дъмпинга отвън.

Млекопроизводителите настояват още „да се активира регламентът на ЕС за хранителна помощ, като се осигурят млечни продукти  за социално бедните  структури”.

Поради факта,че у нас няма производство на сухо мляко, което би облекчило фермерите, в писмото си те настояват да се изкупува мляко за производство на трайни млечни продукти, с които по-късно да се попълни държавният резерв.  

По-нататък в писмото си животновъдите описват пълната картина на завишените си разходи, свързани с коронавируса и здравните изисквания за спазване на дезинфекция. Ето и пълният текст на писмото им, изразяващо силното притеснение на бизнеса за своето бъдеще.

„През последните седмици, ние млекопроизводителите, все по-осезателно чувстваме негативите от „невидимия враг“ - короновируса. Последствията след преодоляването му ще бъдат още по тежки. Рискуваме да загубим безвъзвратно голяма част от произвежданите  досега количества мляко. Това означава фалит на говедовъдни, биволовъдни, овцевъдни и козевъдни ферми. Съответно - намаление на производството на млечни продукти, водещи до недостиг на любимите наши сирена, кисело мляко и други на нашите граждани. Освен това не трябва да забравяме, че „купен български  продукт е равно на запазена работа “.

В момента съвсем неоправдано, против всички правила на пазара, се наблюдава опити, а някъде вече се намаляват и изкупните цени на суровото мляко. Тенденцията е този ход надолу да продължи. В момента себестойността на млякото е над продажната цена, което си е чиста загуба за фермера. Сценарият вероятно ще става още по лош – следват забавени плащания и то в момент, когато всеки иска да му се плаща веднага. Не искаме да прогнозираме, но може да започне и изливане на млякото в нивите, което вече се случва в САЩ и доста европейски държави и работниците от фермите на улиците или пред парламента и Министерския съвет.

Намалението на цените става в момент, когато всички консумативи за животновъдството са увеличени. Разходите за дезинфектантите и създаването на условия на работа в епидимичната обстановка са едно голямо „перо“. Имаме ръст в цената на фуражите - само за десет дни цената на соята се повиши със 150 лева на тон. Разходите по издръжката на работниците също се увеличиха.

През първите три месеца на годината се произвеждат почти едни и същи количество мляко. Мъчат се да ни убедят,че миналата година изкупните цени са били подобни.Може да има нещо вярно, но миналата година нямаше короновирус, нямаше сегашната стагнация и напрежения в работата ни.

Основната причина за този ръст е вносът на големи количества сурово мляко на силно занижени цени от Унгария,Полша,Румъния и някои други страни, където има свръхпроизводство. Голяма част от мандрите временно не работят поради болни работници или по икономически причини. Същото се наблюдава с вноса на млечни продукти на убийствено ниски цени, не коментираме качеството и начина на злоупотреби с наименованието “кашкавал“ от Германия, Полша, Холандия и др.

Сега е моментът да направим всичко възможно ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО. На първо място, да активираме населението да купува само български млечни продукти. Тук обаче се сблъскваме с цените в търговските вериги. Имаме парадокса - цените на суровото мляко падат, цените на някои българските млечни продукти в магазините се вдигат. Точно обратното става с вносните продукти - повечето от тях са на промоции и определено са по ниски от нашите”.

Писмото е подписано от следните браншови организазции - Национален съюз на говедовъдите в българия, „Обединени Български Животновъди”, „Асоциация на млекопреработвателите в България”, "Асоциация на земеделските производители в България", "Национална асоциация на млекопреработвателите в България", БНОЗРПСЖ, "Земеделски стопани”, "Старият Балкан", "Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар", ОРАПОБ – КАЛОФЕР,"Асоциация на българските биволовъдите”, "Съюз на животновъдите в България ", СНЦ "Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителите", "Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце", СНЦ "СРОМО” и НОКА.

Фермерите пред дилема – да продават млякото или да го изливат по нивите
25689
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Скачени съдове
Кризата със зърното отказа от бизнеса маса фермери, превръщайки ги в рентиери
Европейски ден на жертвите на глобалните климатични кризи ще бъде 15 юли
Важна подкрепа
България търси помощта на Германия по зърнената криза
При отмяна на ограничението инфлацията може да надхвърли 20 на сто
Унгария удължи замразяването на цените на основни храни до 31 декември
Млекопреработватели се подготвят по различни сценарии за „енергийната зима“
Преработватели в Швейцария и ЕС поискаха статут на клиенти с приоритет в енергийната криза
Изкупните цени на овчето и козето мляко са рекордно високи
Млечният бранш в Гърция понася тежък удар от енергийната криза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини