За пръв път в историята през тази зима германските фермери не успяха да съберат реколта за производството на типичното за страната ледено вино (айсвайн), което се приготвя от измръзнало по лозите грозде, съобщи електронното издание All Retail, като се позова на изявление на Германския институт за виното. „В историята 2019 г. ще влезе като първата, когато в цяла Германия нямаше реколта за производството на ледено вино”, изтъкват от института. Неговият говорител Ернст Бюшер обяснява, че заради топлата зима в нито един от 13-те винарски региона в страната температурата на въздуха не е падала до необходимите за този вид вино минус 7 градуса по Целзий.
От института посочват, че през последните години метеорологичните условия все по-често не са подходящи за приготвянето на ледено вино. През 2017 г. само 7 местни производители успяха да съберат необходимата реколта, а изключителна рядкост е леденото вино от реколта 2014. „Ако през следващите няколко години топлите зими са повече, ледените вина от германските производствени региони скоро ще увеличат и без това високите си цени”, смята Бюшер.