Европейската комисия (ЕК) прие нови правила за опростяване и изясняване на практиките при производството на вино - последна стъпка в привеждането в съответствие на законодателството за виното с Договора от Лисабон, съобщават от пресслужбата на ЕК.
Новото законодателство за винопроизводството опростява съществуващите изисквания към производителите, като същевременно увеличава съгласуваността между енологичните практики на ЕС, от една страна, и международния кодекс на енологичните практики и международния енологичен кодекс на Международната организация на лозата и виното, от друга страна.
Енологичните практики, освен това, са представени по начин, по-лесен за четене и разбиране. Целта е производителите лесно да идентифицират разрешените практики в ЕС и всички изисквания и условия към отделните видове вина.
Помощта за участия на винарски изложения в чужбина се вдига от 50 на 80%
Преди приемането на това законодателство ЕК актуализира правилата за представяне и етикетиране на виното, разрешенията за лозови насаждения, проверките за измами в лозаро-винарския сектор, регистъра на лозята, документите, които трябва да придружават вноса и износа.
ЕК посочва, че промените ще гарантират, че потребителите са точно информирани за използваните методи за производство на спиртни напитки. Опростяват се и процедурите за регистрация на географски указания за спиртни напитки, когато се използват като съставки, когато те са в конфликт с търговските марки и когато са транзитни на територията на ЕС.
Опростени са и процедурите за одобряване или изменение на схемите за качество. Установява се 6-месечен срок за контрол на Комисията по заявленията.