Начало » Новини » Страната
22.11.2019 г.

От 2020 година ще се плаща на лозарите да прибират гроздето зелено

От 600 хил. на 800 хил. евро се вдигат субсидиите за винарните
От 2020 година ще се плаща на лозарите да прибират гроздето зелено

sinor

С промени в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) за периода 2019-2023 година ще бъде включена нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Мярката ще се прилага от 2020 година само в случай на кризисна пазарна ситуация, която води до дисбаланс в търсенето и предлагането на суровина в сектора, съобщи заместник министърът на земеделието Лозана Василева по време на конференция на тема „Българското вино в XXI век“. Тя уточни, че засегнатите от кризата лозари ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи.

С направените промени в програмата се предвижда още финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“ да нарасне до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер до 30% от допустимите разходи. Така държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, който покрива до 50% от допустимите разходи по мярката.

За мярка „Инвестиции в предприятия“ е предвидено разширяване на обхвата на допустимите дейности, като са включени строително-монтажни работи в предприятието без да се допуска финансиране на създаването на изцяло нови предприятия. Поради това, максималната стойност на един проект е увеличена от 600 хил. на 800 хил. евро.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното засадените площи с винени лозя са над 61 ха, като всяка година се увеличават. През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители, който до момента е 282 в сравнение с 2018 г., когато бяха 268.

По предварителни данни тази година преработеното грозде тази година е 126,2 млн. килограма, а произведеното вино ще е  приблизително 90,8 млн. литра. Климатичните условия през годината способстваха количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15 % по-малко, но е с много добро качество и показатели“, съобщи още д-р Лозана Василева.

От 2020 година ще се плаща на лозарите да прибират гроздето зелено
14398
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини