В ямболския край и до днес се пазят традициите, свързани с подготовката за Бъдни вечер и Рождество Христово, а коледарите са в трескаво очакване на празника, съобщи Българското национално радио.
Преди Бъдни вечер всеки има конкретни задължения, които спазва, припомня етнографът Динка Ангелова. „Стопанката става рано и пристъпва към замесването на питката за трапезата – Боговица. Това е хлябът жертва за Бог. Стопанинът е имал друга задача, той е трябвало да отиде в гората и да отсече дърво – Бъдник", уточнява Ангелова.
Постната трапеза и нечетният брой ястия са свързани с множество вярвания. Ястията, които се слагат на трапезата, трябва да бъдат от варива, такива, които набъбват, като жито, боб, за да набъбва имането и доброто в къщата.
След трапезата стопаните и цялото семейство са в очакване на коледарите. 80- годишният коледар Янаки Терзиев разказва за традициите, запазени и до наши дни. „Първо пеем песен. Да кажем мома ли има, ереген ли има, овчар ли има, рибар ли", обяснява Терзиев.
За разлика от другите региони ямболските коледари не само пеят и наричат за здраве, но и танцуват, изпълнявайки коледарски буенек. Танцът се свързва с присъствието на кавалерийски части в града през 20-те години на миналия век.




