Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Кафявата мраморна миризливка – опасен инвазивен вредител

Културите, които засяга
Антоанета Спасова / 17.12.2025 г.
Кафявата мраморна миризливка – опасен инвазивен вредител

Снимка: sinor.bg

Кафявата мраморна миризливка е вид насекомо от семейство Миризливки, известна още като дървеница или вонящица. Тя е инвазивен вид. Когато е в опасност, отделя неприятна миризма чрез жлези, разположени в долната част на тялото, откъдето идва и наименованието. Това е защитен механизъм на цялото семейство.

Кафявата мраморна миризливка произхожда от Югоизточна Азия и нанася значителни щети за селското стопанство.

Характеристики на кафявата мраморна миризливка

Възрастните кафяви миризливки достигат дължина 10-17 мм. Телата им са мраморни – смес от кафяви и светли петна. По мустачките често се забелязват много светли пръстени. Яйцата са сферични или елипсовидни и имат размери от 1,3 мм до 1,5 мм. Те са прикрепени към обратната страна на листата, развиват се за 4-7 дни и имат светложълт или бледозелен цвят.

Този вид миризливка се храни с растителни сокове – полифаг, способен да атакува над 300 вида културни и диворастящи видове. Кафявата напаст почти няма естествени врагове, защото отделя секрети винаги, когато усети опасност. Включена е в списъка на ЕС за инвазивни вредители.

Напада овощни, ягодоплодни, зеленчукови, зърнени и декоративни култури. Сериозно пострадали са плодовете на смокините, райската ябълка, кивито, доматите, черешите, прасковите, кайсиите, сливите, гроздето, но не са застраховани ябълките и крушите.

Щетите възникват от пробиване на листата, младите леторасли, кората на плодовете и инжектиране на ензими, причиняващи некротични петна. Те позволяват проникване на патогени, гниене и деформации. Плодовете губят търговския си вид. Ако са пробити в дръжката, те гният и падат, а ако е повредено – гроздето губи качествата си за производство на вино.

В зависимост от региона, вредителят отглежда няколко поколения годишно и се размножава много бързо (всяка женска снася по около 300-400 яйца годишно), като всички инвазивни видове. Мраморната миризливка е топлолюбиво насекомо, кето се развива при температури 15-33 градуса по Целзий. Възрастните обикновено зимуват масово в сухи помещения, като обитават и домовете ни, а в дивата природа – в големи пънове или изгнили стволове.

Излизането й от зимен сън настъпва през обикновено април или началото на май – зависи от температурните условия и региона. То е последвано от допълнително хранене в продължение на 1-2 седмици, след което започва чифтосфането.

При слънчево време и температури от 6-8 градуса могат да се видят възрастни, които излизат от местата си за зимуване и активно се движат по стените на къщите, по оградите и прозорците, а когато температурите паднат, миризливките се оттеглят обратно в скривалищата си.

През светлата част на денонощието, особено при слънчево време, възрастните вредители могат да прелитат многократно от едно на друго растение и понякога на дълги разстояния.

Те се хранят с листа и млади клонки, но предпочитат неузрели плодове. Миризливките пробиват повърхността на плода, което води до некроза и запушване на мястото, образуване на суха, памукообразна тъкан под кожицата и развитие на бактериални заболявания в меките тъкани. Вкусовите качества на плодовете се влошават, повърхността става неравна и вдлъбната, обезцветена или тъмна, а при ядковите и зърнени култури – развитието се преустновява. Това се дължи на отделените храносмилателни ензими от миризливките в растителните тъкани.

Мерки за контрол

Механичен контрол е възможен, когато през зимния период миризливките намаляват активността си.

Правят се изследвания за биологичен контрол, при естествено заразяване с ентомопаразитна гъба, но резултатите на този етап не са много обнадеждаващи.

Химичният контрол включва пиретроидни и неоникотиноидни препарати. Първото третиране трябва да се проведе по време на появата на първите презимуващи възрастни, строго във вечерните часове, когато летателната активност рязко намалява. Второто – по време на масовото излюпване на кафяви миризливки от първо поколение. Третото третиране, ако е необходимо, се извършва по време на появата на ларви от второ поколение. По-късно третиране с химични препарати не е желателно, а и не помага, защото те остават на повърхността на плодовете, а миризливките изсмукват сокове от вътрешността им.

Кафявата мраморна миризливка – опасен инвазивен вредител
1801
 

Последни материали
Виж
След протестите в Брюксел
ЕК отложи подписването на споразумението с Меркосур за януари
Eвропейските фермери протестират на фона на крайно неблагоприятната ценова конюнктура
Средствата са по проекти от ПРСР
Фонд Земеделие получава допълнителни 10 млн. лв. за ДДС на общините
JCB представя новото поколение високотехнологични трактори Fastrac 6000
На търговете и при двете култури обаче бе постигнато понижение на цените
В Южна Корея наблягат на вноса на фуражна царевица за сметка на хлебната пшеница
Агрометеорологична прогноза за периода 19-25 декември 2025 година
Развитието на есенниците може да продължи само в някои южни райони и по Черноморието
Свързани материали
Виж
Миризливки – кафяви и опасни за всички култури от семейство Тиквови
Новите заплахи
Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси
Пръскането не помага
Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците
Практика
Как да преборваме нашествието на миризливките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини