Формирането на краставиците е важно агротехническо мероприятие. То насърчава по-доброто подхранване и растежа на плодовете. Освен това се удължава периодът на плододаване, стъблата и листата получават повече въздух и светлина, намалява опасността от болести и вредители.
Формирането на растенията облекчава грижите за краставиците при поливане и разрохкване, както и за прибиране на реколтата. Съществуват известни различия при провеждане на това важно мероприятие и те се определят предимно от начина на отглеждане – на открито или оранжерийно, където пространството е ограничено. Сортовите особености също не са без значение, но не е необходимо щателно да броим листата и страничните разклонения, които израстват.
Характерни особености при формиране на краставиците на открито
Формирането на краставиците при отглеждане на открито е много по-опростено и лесно. След израстването на 5-8 листа се прищипва централното стъбло, което ще доведе по появата и активен растеж на страничните разклонения. Това е много важно за сортовете, които се отглеждат на открито, защото е установено, че именно върху разклоненията се образуват повече женски цветове. Долните листа, които влизат в съприкосновение с почвата, трябва да се отстранят, а също цветовете и завръзите, ако има такива.
През целия период на вегетация и плододаване растежът се насочва в желаната посока, а при необходимост стъблата трябва да се изправят и прикрепват добре към носещата конструкция, за да не се получава ожулване и откъсване на части от растенията.
При отглеждане на хибридни сортове формирането е необходимост, защото без него краставиците няма да дадат добра реколта.
Пчелноопрашваните сортове и хибриди се характеризират с това, че на централното стъбло образуват предимно мъжки цветове, а на страничните разклонения – женски. Това прави наложително формирането, с което да ги подтикнем да да се раклоняват, което ще даде възможност за формиране на повече завръзи.
Централното стъбло се прищипва след развитие на 5-8 листа. Разклоненията от втори порядък се съкращават след образуване на по 2-3 листа и завръзи, а тези от трети се прищипват само в случай, че уплътняват силно пространството. Ако могат да се проветряват и осветяват добре, тогава се оставят да растат свободно.
Напоследък станаха популярни партенокарпните сортове, които са предназначени предимно за оранжерийно отглеждане. За тях не са необходими опрашители, но могат да се отглеждат и на открито. За получаване на добра реколта е необходимо „ослепяване“ на първите три възела, което включва отстраняване на всички цветове, завръзи и листа. На следващите възли се оставят завръзите и по един лист, но колтуците се премахват.
Може ли да отглеждаме краставици без формиране?
Да, можем да отглеждаме краставици без особено вмешателство, но само ако сортовите характеристики позволяват това и разполагаме с достатъчно свободно пространство.