Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2025 г.

Период на поникване на семената на различните култури

Период на поникване на семената на различните култури

На снимката разсад босилек

Периодът на поникване е този, през който семената покълват и дават активен живот на нови растения. Оптималната влажност и температура са водещи фактори за продължителността на този процес, но светлината и кислородът също имат свой принос.

Какво е важно да знаем за периода на поникване на семената и да го разчитаме правилно?

Покълването на семената е преходът им от латентност към активен живот и за всяка култура процесът има различен период на продължителност.

Съществуват два възможни сценария за развитие:

1. Засяване на сухи семена

В този случай всичко е по-просто, защото веднага след като семената попаднат във влажна почва, те ще започнат да набъбват, ще покълнат и след няколко дни на повърхността ще се покажат малките, но жизнеспособни растения. Обикновено първо покълва коренът, а след това стъблото. Ако семената се намират при оптимални условия, няма да има забавяне на процеса на поникване. Когато температурите са по-ниски, тогава покълването ще се забави или преустанови напълно.

2. Накисване на семената до набъбване или покълване с последващо засяване

Ако накисваме семената предварително, тогава времето се отчита именно от този момент. Влагата, съчетана с оптимална температура, кара семената да се събудят, където и да се намират – завити в хартия, кърпа или директно в почвата.

Например, периодът на поникване на доматите е 4-8 дни. Ако накиснем семената за един ден във влажна кърпа или домакинска хартия, а след това ги засеем във влажна почва при оптимална температура от 25-27 градуса по Целзий, тогава можем да очакваме растенията да поникнат след 3-7 дни. При наличие на оптимални условия кълновете ще се покажат с един ден по-рано. Ако за накисване използваме не обикновена вода, а добавим стимулатори, тогава периодът ще се съкрати още.

Времето, необходимо за поникване на семената, зависи изцяло от условията, при които попадат – влажност, температура, състояние на почвата и дълбочина на засяване. Колкото по-близо са до оптималните, толкова по-къс е периодът на поникване.

Най-добри резултати и висока кълняемост ще дадат пресни, висококачествени семнена с висока енергия на покълване.

Семената на студоустойчивите култури (зеле, всички кореноплодни, салати, копър, лук и др.) започват да поникват при температура на почвата 2-5 градуса, а оптималната температура за развитие е 15-20 градуса.

Семената на студо- и зимоустойчивите култури започват да покълват даже при температура на почвата 1 градус, а оптималната температура е 15-20 градуса. През пролетта на южно изложение има повече слънчева топлина и тези култури поникват по-рано.

Средното време за поникване на разсада при оптимални условия и засяване на сухи семена е: репички, репи, грах – 3 - 8 дни; зеле – 3 - 6 дни; праз, лук, пъщърнак – 8 -18 дни; патладжан, копър, моркови, цвекло, пипер – 8 -16 дни; домати, тиквички, тикви, краставици, салата – 4 - 8 дни; царевица, пъпеш, боб – 4 - 10 дни; магданоз – 12 - 20 дни.

Кратковременното изменение на условията, както и качеството на семената оказват влияние върху периода на поникване на семената.

Период на поникване на семената на различните култури
42988
 

Последни материали
Виж
Как да се справим с паякообразните акари по краставиците?
Над половината от доставените през първото полугодие идват от Турция
Нарасналият 11 пъти внос на яйца в САЩ свали цените им с 64 на сто
С 6 месеца пък е удължено лицензирането на вноса от Украйна
Румъния удължи с 3 месеца ограничението върху надценките на основни храни
Недостатъчното предлагане в страната подгря здраво цените
Китай е договорил 25 на сто от възможния износ от новата реколта ечемик в Украйна
Как зеленчуците поскъпват 4 пъти от полето до рафта
Братята Кумчеви: Без субсидии и без мрънкане работим за 5 търговски вериги от 5:30 до 18 ч
Сред историческите обекти е лятната резиденция на княз Александър Батенберг
Междуведомствена работна група обсъди опазването на културното наследство на територията на ДП „Кабиюк“
Свързани материали
Виж
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Зърнени култури с бъдеще
Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
Байер не прави компромис с качеството на семената DEKALB® за българските земеделци
Байер не прави компромис с качеството на семената DEKALB® за българските земеделци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини