Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2025 г.

Период на поникване на семената на различните култури

Период на поникване на семената на различните култури

На снимката разсад босилек

Периодът на поникване е този, през който семената покълват и дават активен живот на нови растения. Оптималната влажност и температура са водещи фактори за продължителността на този процес, но светлината и кислородът също имат свой принос.

Какво е важно да знаем за периода на поникване на семената и да го разчитаме правилно?

Покълването на семената е преходът им от латентност към активен живот и за всяка култура процесът има различен период на продължителност.

Съществуват два възможни сценария за развитие:

1. Засяване на сухи семена

В този случай всичко е по-просто, защото веднага след като семената попаднат във влажна почва, те ще започнат да набъбват, ще покълнат и след няколко дни на повърхността ще се покажат малките, но жизнеспособни растения. Обикновено първо покълва коренът, а след това стъблото. Ако семената се намират при оптимални условия, няма да има забавяне на процеса на поникване. Когато температурите са по-ниски, тогава покълването ще се забави или преустанови напълно.

2. Накисване на семената до набъбване или покълване с последващо засяване

Ако накисваме семената предварително, тогава времето се отчита именно от този момент. Влагата, съчетана с оптимална температура, кара семената да се събудят, където и да се намират – завити в хартия, кърпа или директно в почвата.

Например, периодът на поникване на доматите е 4-8 дни. Ако накиснем семената за един ден във влажна кърпа или домакинска хартия, а след това ги засеем във влажна почва при оптимална температура от 25-27 градуса по Целзий, тогава можем да очакваме растенията да поникнат след 3-7 дни. При наличие на оптимални условия кълновете ще се покажат с един ден по-рано. Ако за накисване използваме не обикновена вода, а добавим стимулатори, тогава периодът ще се съкрати още.

Времето, необходимо за поникване на семената, зависи изцяло от условията, при които попадат – влажност, температура, състояние на почвата и дълбочина на засяване. Колкото по-близо са до оптималните, толкова по-къс е периодът на поникване.

Най-добри резултати и висока кълняемост ще дадат пресни, висококачествени семнена с висока енергия на покълване.

Семената на студоустойчивите култури (зеле, всички кореноплодни, салати, копър, лук и др.) започват да поникват при температура на почвата 2-5 градуса, а оптималната температура за развитие е 15-20 градуса.

Семената на студо- и зимоустойчивите култури започват да покълват даже при температура на почвата 1 градус, а оптималната температура е 15-20 градуса. През пролетта на южно изложение има повече слънчева топлина и тези култури поникват по-рано.

Средното време за поникване на разсада при оптимални условия и засяване на сухи семена е: репички, репи, грах – 3 - 8 дни; зеле – 3 - 6 дни; праз, лук, пъщърнак – 8 -18 дни; патладжан, копър, моркови, цвекло, пипер – 8 -16 дни; домати, тиквички, тикви, краставици, салата – 4 - 8 дни; царевица, пъпеш, боб – 4 - 10 дни; магданоз – 12 - 20 дни.

Кратковременното изменение на условията, както и качеството на семената оказват влияние върху периода на поникване на семената.

Период на поникване на семената на различните култури
42799
 

Последни материали
Виж
Съвет министри ЕС
Очаква се регламентът за опростеното администриране на ОСП да е в сила още от 2026 г.
Вносът се е свил с 1 на сто благодарение на преработената продукция
Китай осигури ръста в износа на свинско от Великобритания през първото тримесечие
До края на юни ще имаме карта на хранителната индустрия
В Европа намаляват отпадъците със 7%, у нас ги вдигаме с 87%
На заседанието от днес
Кабинетът одобри прехвърлените 20 млн. евро към преработвателната мярка 4.2
Няма решение за търговията с Украйна
Аграрните министри в ЕС обсъдиха защита на фермерите при внос от трети страни
Лошото качество ще наложи увеличаване на вноса на брашно и хлебно зърно
Пшеничната реколта в Украйна ще се срине до едва 20 милиона тона
Свързани материали
Виж
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
Байер не прави компромис с качеството на семената DEKALB® за българските земеделци
Байер не прави компромис с качеството на семената DEKALB® за българските земеделци
Агростатистика
Цели 69% е неплатената работна ръка в семейните ферми
У нас се намира най-голямата семенна генетична банка в югоизточна Европа
МЗХ ще подкрепя опазването на разнообразието на сортовете зеленчуци и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини