Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Период на поникване на семената на различните култури

Синор.БГ / 22.01.2025 г.
Период на поникване на семената на различните култури

На снимката разсад босилек

Периодът на поникване е този, през който семената покълват и дават активен живот на нови растения. Оптималната влажност и температура са водещи фактори за продължителността на този процес, но светлината и кислородът също имат свой принос.

Какво е важно да знаем за периода на поникване на семената и да го разчитаме правилно?

Покълването на семената е преходът им от латентност към активен живот и за всяка култура процесът има различен период на продължителност.

Съществуват два възможни сценария за развитие:

1. Засяване на сухи семена

В този случай всичко е по-просто, защото веднага след като семената попаднат във влажна почва, те ще започнат да набъбват, ще покълнат и след няколко дни на повърхността ще се покажат малките, но жизнеспособни растения. Обикновено първо покълва коренът, а след това стъблото. Ако семената се намират при оптимални условия, няма да има забавяне на процеса на поникване. Когато температурите са по-ниски, тогава покълването ще се забави или преустанови напълно.

2. Накисване на семената до набъбване или покълване с последващо засяване

Ако накисваме семената предварително, тогава времето се отчита именно от този момент. Влагата, съчетана с оптимална температура, кара семената да се събудят, където и да се намират – завити в хартия, кърпа или директно в почвата.

Например, периодът на поникване на доматите е 4-8 дни. Ако накиснем семената за един ден във влажна кърпа или домакинска хартия, а след това ги засеем във влажна почва при оптимална температура от 25-27 градуса по Целзий, тогава можем да очакваме растенията да поникнат след 3-7 дни. При наличие на оптимални условия кълновете ще се покажат с един ден по-рано. Ако за накисване използваме не обикновена вода, а добавим стимулатори, тогава периодът ще се съкрати още.

Времето, необходимо за поникване на семената, зависи изцяло от условията, при които попадат – влажност, температура, състояние на почвата и дълбочина на засяване. Колкото по-близо са до оптималните, толкова по-къс е периодът на поникване.

Най-добри резултати и висока кълняемост ще дадат пресни, висококачествени семнена с висока енергия на покълване.

Семената на студоустойчивите култури (зеле, всички кореноплодни, салати, копър, лук и др.) започват да поникват при температура на почвата 2-5 градуса, а оптималната температура за развитие е 15-20 градуса.

Семената на студо- и зимоустойчивите култури започват да покълват даже при температура на почвата 1 градус, а оптималната температура е 15-20 градуса. През пролетта на южно изложение има повече слънчева топлина и тези култури поникват по-рано.

Средното време за поникване на разсада при оптимални условия и засяване на сухи семена е: репички, репи, грах – 3 - 8 дни; зеле – 3 - 6 дни; праз, лук, пъщърнак – 8 -18 дни; патладжан, копър, моркови, цвекло, пипер – 8 -16 дни; домати, тиквички, тикви, краставици, салата – 4 - 8 дни; царевица, пъпеш, боб – 4 - 10 дни; магданоз – 12 - 20 дни.

Кратковременното изменение на условията, както и качеството на семената оказват влияние върху периода на поникване на семената.

Период на поникване на семената на различните култури
44220
 

Последни материали
Виж
Въпреки това закупеното количество е с 50 на сто над планираното
Фуражната царевица поскъпна значително на търга в Иран
Мнението на бранша
Ваксинацията на овцете ще фалира и фермери, и преработватели, алармират бизнесмени
Предвидени са предпазни клаузи
ЕС премахва митата за сливи, грозде и още 5 храни от Молдова
Допълват Закона за здравето
БАБХ ще поддържа списък на хранителните фирми, които работят с райски газ
Помощта е 16 лв. за животно
Компенсират овцевъдите в 4 области със затворени заради шарката стада
Тема с продължение трета част
Екосхемите с най-голям ръст през 2024: зелено торене и намалени пестициди
Свързани материали
Виж
Русия за първи път въведе правила за сертифициране на семена от горски растения
Систива® - Несравним фунгицид за третиране на семена, за устойчив добив при пшеница и ечемик
СИСТИВА® - твоята ПЪРВА ЗАЯВКА за ЗДРАВ ПОСЕВ, а сега и на по-добра цена - до 17 лева за литър
Пазители на традициите
Сирене в стомна и крутмач – възродени от семейна ферма от Хасковско
Дефицит и високи цени на слънчогледово масло в Украйна
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Зърнени култури с бъдеще
Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини