Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
15.01.2025 г.

Бобена плакия

Бобена плакия

Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме, заливаме го със студена вода и го сваряваме на умерен огън заедно с 1 клонче чубрица. Към края на варенето посоляваме на вкус. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме леко запеченото брашно и също го запържваме. Когато брашното стане кафеникаво, отстраняваме тенджерата от огъня, поръсваме червения пипер, сипваме няколко супени лъжици сос от боба и връщаме на огъня. Прибавяме сварения боб с по-голямата част от бульона, поръсваме сухите подправки, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. След това прехвърляме ястието в тавичка, поръсваме ситно нарязаните пресни подправки и го запичаме 15 мин в умерено загрята фурна – докато хване отгоре червеникава коричка.

Продукти за 5 порции: 2 ч.ч. зрял боб, 2 глави лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, суха и прясна чубрица, сух и пресен джоджен, сух и пресен девесил, босилек, мащерка, сол.

 

Бобена плакия
3157
 

Последни материали
Виж
Връчиха наградите „Пожарникар на годината“
През 2024 г.
6 664 горски служители, пожарникари, военнослужещи и доброволци са потушили 595 пожара на 171 164 дка гори
С бюджет от 90 млн. евро
Започна приемът на заявления за подпомагане за „Напоителни системи“ ЕАД
Защо фермерите настояват за дългосрочни договори
Работов: Рентабилността от граха през 2024 г. надхвърли тази при пшеницата
Държавната компания пуска на пазара пробиотичен айрян без лактоза
Живко Живков: Здравословните млечни продукти на „Ел Би Булгарикум“ са наша кауза
Статистика от Нюрнберг
Пчеларите поставят България в челна позиция на биоизноса в Европа
Свързани материали
Виж
Боб със свински крачета
Телешка супа с боб
Празничен фасул
Зрял фасул с праз и маслини
Зрял фасул с ориз по чирпански
Зрял фасул в гювечета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини