Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.08.2024 г.

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго

Понякога е необходимо пиперът да бъде прибран предсрочно поради капризите на времето – ранни слани, продължителни валежи и др. Причина за по-ранното прибиране на реколтата са и атаките от вредители, каквито най-често са нощенките. Гъсениците правят дупки в плодовете и развалят вътрешността им. Всеки ден забавяне в тази ситуация струва загуба на плодове.

Можем да спасим част от реколтата, като ускорим узряването на пипера.

Кога плодовете на пипера са узряли?

Зрялостта е относително понятие, особено що се отнася до пипера. Принципно има две степени на зрялост:

 техническа, когато плодовете са достатъчно едри и вкусовите им качества са задоволителни;

биологична, когато семената са узряли, а плодовете са придобили характерния за сорта цвят.

Пиперът, достигнал техническа зрелост, ще доузрее по-бързо, ако го оставим на топло място.

Смесването на зелени и узряли чушки след прибиране на реколтата ще ускори узряването.

Прибирането на пипера в техническа зрелост ще увеличи значително добива и почти няма да повлияе негативно на вкусовите качества на реколтата. Установено е, че тези плодове могат да се съхраняват много по-дълго, особено на студено място.

За съхранение са подходящи само здрави плодове, откъснати с дръжките.

Оптималната температура за продължително съхранение на узрелия пипер е 0-3 градуса по Целзий и влажност около 80%. При такива условия реколтата може да издържи до три месеца.

Пиперът в техническа зрелост се разваля бързо в хладилника, а издържа значително по-дълго при стайни условия, но на тъмно.

Плодовете се поставят в дървени или картонени кутии, като всяка чушка трябва да бъде увита в хартия.

Как да ускорим зреенето на пипера, когато е още на растенията?

Има много високопродуктивни сортове, при които узряването се забавя поради натоварването на растенията. Сериозен проблем е и ранното застудяване – вместо да зрее, пиперът спира развитието си и често загнива.

Тогава помощта е наложителна, а мерките, които можем да вземем са следните:

– подхранване с калиеви или фосфорно-калиеви торове;

– прищипване върховете на страничните разклонения;

– в края на лятото трябва да премахнем съцветията, върху които плодовете няма да имат време да се формират и развият;

– отстраняване на завръзите, които са деформирани, малки и забавили растежа си и оставяме само тези, които могат да достигнат техническа зрелост;

– използване на покривни материали, които ще помогнат за повишаване на температурата;

– желателно е да се полива с топла или отстояла вода.

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго
10363
 

Последни материали
Виж
Акця
Държавно горско предприятие дарява сок от арония за Червения кръст
Други държави вече го прилагат
Законопроект предлага да се публикуват електронно и ежедневно цените на храните във веригите
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
ЕК обмисля дълбоки промени в ОСП
Фермерите в ЕС са готови за лятна битка за милиарди евро судбисии
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Свързани материали
Виж
Практика
Вредители по пипера и борбата с тях
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Подхранване на пипера след засаждането му на постоянно място
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Правила за пикиране на разсада за пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини