Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.08.2024 г.

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго

Понякога е необходимо пиперът да бъде прибран предсрочно поради капризите на времето – ранни слани, продължителни валежи и др. Причина за по-ранното прибиране на реколтата са и атаките от вредители, каквито най-често са нощенките. Гъсениците правят дупки в плодовете и развалят вътрешността им. Всеки ден забавяне в тази ситуация струва загуба на плодове.

Можем да спасим част от реколтата, като ускорим узряването на пипера.

Кога плодовете на пипера са узряли?

Зрялостта е относително понятие, особено що се отнася до пипера. Принципно има две степени на зрялост:

 техническа, когато плодовете са достатъчно едри и вкусовите им качества са задоволителни;

биологична, когато семената са узряли, а плодовете са придобили характерния за сорта цвят.

Пиперът, достигнал техническа зрелост, ще доузрее по-бързо, ако го оставим на топло място.

Смесването на зелени и узряли чушки след прибиране на реколтата ще ускори узряването.

Прибирането на пипера в техническа зрелост ще увеличи значително добива и почти няма да повлияе негативно на вкусовите качества на реколтата. Установено е, че тези плодове могат да се съхраняват много по-дълго, особено на студено място.

За съхранение са подходящи само здрави плодове, откъснати с дръжките.

Оптималната температура за продължително съхранение на узрелия пипер е 0-3 градуса по Целзий и влажност около 80%. При такива условия реколтата може да издържи до три месеца.

Пиперът в техническа зрелост се разваля бързо в хладилника, а издържа значително по-дълго при стайни условия, но на тъмно.

Плодовете се поставят в дървени или картонени кутии, като всяка чушка трябва да бъде увита в хартия.

Как да ускорим зреенето на пипера, когато е още на растенията?

Има много високопродуктивни сортове, при които узряването се забавя поради натоварването на растенията. Сериозен проблем е и ранното застудяване – вместо да зрее, пиперът спира развитието си и често загнива.

Тогава помощта е наложителна, а мерките, които можем да вземем са следните:

– подхранване с калиеви или фосфорно-калиеви торове;

– прищипване върховете на страничните разклонения;

– в края на лятото трябва да премахнем съцветията, върху които плодовете няма да имат време да се формират и развият;

– отстраняване на завръзите, които са деформирани, малки и забавили растежа си и оставяме само тези, които могат да достигнат техническа зрелост;

– използване на покривни материали, които ще помогнат за повишаване на температурата;

– желателно е да се полива с топла или отстояла вода.

Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго
10564
 

Последни материали
Виж
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Испания продължава да е начело по брой професионални пчелари
Производството на мед в Испания е нараснало с 20 % през последната кампания
Свързани материали
Виж
Как да ускорим узряването на пипера?
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Практика
Вредители по пипера и борбата с тях
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Подхранване на пипера след засаждането му на постоянно място
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини