Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ

Полезни съвети
Синор.БГ / 10.08.2024 г.
Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ

Проблемът е много сериозен – плодовете на доматите са формирани, но забавят развитието си и сякаш “замръзват”, оставайки зелени. Може дори да нарастват бавно, но не узряват, въпреки че има достатъчно слънчева светлина.

Фактори, които оказват влияние върху узряването

Доматите не узряват за една нощ и това е разбираемо. Този процес зависи от много фактори:

– умерена температура;

– постоянна влажност;

– комплекс от хранителни вещества;

– особености на сорта или хибрида.

Установено е, че за доматите са необходими около 6-8 седмици от опрашването до пълна зрялост.

Съзряването е химия

Когато доматите започнат да съзряват, те отделят газ етилен, а хлорофилът започва да се разтваря. Той е заменен от растителни пигменти (каротиноиди) – ликопен и каротин, които придават типичния червен цвят на доматите.

На какво трябва да обърнем внимание при изоставане в развитието и узряването?

Температурата

Обикновено времето е най-вероятната причина доматите да изпаднат в ступор и да спрат да узряват. Оптималният температурен диапазон, при който започват да придобиват характерния си доматен цвят, е +20-29 градуса по Целзий. Те могат да узреят и при други температури, но съвсем естествено е, че процесът ще се забави. При температури +29 и по-високи се преустановява образуването на ликопен. Ако тази повишена температура се задържи по-дълго време, тогава узряването може да спре напълно. Същото ще се случи и при рязко застудяване до +10 градуса. Разбира се, няколко необичайно студени дни няма да окажат съществено влияние върху узряването, но ако застудяването се задържи по-дълго, тогава растежът и зреенето ще спрат напълно.

Какво можем да направим?

Невъзможно е да променим времето, но можем да смекчим влиянието му. Предпазваме растенията от прегряване с помощта на засенчваща мрежа, мулчиране и капково напояване на растенията. При застудяване се използват покривни материали.

Прехранването е друг важен фактор. Разбира се, доматите обичат добра хранителна среда, но високото съдържание на азот в почвата насърчава растенията да съсредоточават енергията си върху развитието на листната маса. В този случай плодовете не само няма да узряват, но започват да падат и цветовете, а вече формираните завръзи задържат развитието си.

Решението е в преустановяване на азотното подхранване, което е необходимо само във фаза на вегетативен растеж, когато корените, листата и стъблата растат активно. Ако сме прекалили с азота, сега можем да го неутрализираме с торене с калиев монофосфат (40-60 г на 10 л вода).

Преовлажняване или недостиг на вода

Доматите обичат водата, но преовлажняването не само води до забавяне на узряването, но влошава и вкуса на плодовете. Добре е почвата да се поддържа умерено влажна, но и да не пресъхва, което ще доведе до пълно преустановяване на развитието, както и до силно деформиране на плодовете.

Горният почвен слой (2,5-5 см) трябва да е умерено сух, което ще насърчи растенията да насочат енергията си към плодовете. Ако почвата е пресъхнала, тогава трябва да се полее умерено, защото в противен случай плодовете ще се напукат.

Особености на сорта или хибрида

Различните сортове и хибриди се отличават и по периодите на зреене. Ранните сортове ще бъдат готови за прибиране за по-кратко време, а адаптираните за по-топли или студени условия ще издържат по-продължително на високи или ниски температури.

Чери доматите узряват по-бързо от едроплодните.

Как можем да помогнем на доматите да узреят на храста?

За пренасочване на енергията на растенията към плода е важно да се направи следното:

– премахват се всички листа до първия плод или до следващия неузрял;

– премахване на колтуците, ако са се появили нерегламентирано;

– навременно формиране на растенията;

– премахване на всички излишни съцветия и завръзи;

– прищипване на върховете на индетерминантните сортове.

Поставяне на растенията под контролиран стрес

Това може да се постигне като се издърпа леко храста, докато корените „изхрускат”. Друга възможност е да подрежем храста в радиус около 30 см около стъблото на дълбочина приблизително 15 см в почвата ( прави се на 3-4 места). Така растенията “ще мислят” за края на сезона и ще изпращат повече влага и хранителни вещества към плодовете.

Доматите забавят развитието си и не узряват – причини и помощ
9648
 

Последни материали
Виж
ДФЗ прави анализ
Ако ЕК признае шарката за форсмажор, овцевъдите няма да изгубят подпомагане
Благодарение и на разширяването на площите, и на ръста в добивите
Реколтата от картофи в Нидерландия е най-богатата от четвърт век
МЗХ
Окончателното експертно решение е овцете да не се ваксинират срещу шарка
Закупени са над 200 000 тона с произход от САЩ, ЮАР или Южна Америка
Фуражната царевица поевтиня слабо на търга в Южна Корея
Работата на пчеларя през октомври - подготовка за зимуване на пчелните семейства
Пълнена постна зелка
Свързани материали
Виж
Пълнена постна зелка
Бърза манджа със зелени домати
Със 150 нови работни места
ЕК одобри гръцка помощ за над 63 млн. евро за хидропонен завод за домати без почва
Риба плакия
Как не трябва да се борим с фитофтората?
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини