Начало » Новини » Страната
02.06.2024 г.

Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации

Плодове, зеленчуци и захар поевтиняват трайно, месо и млечни продукти поскъпват
Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации

Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените на хранителните продукти, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, пред Българското национално радио. „В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията 4-ти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци", посочи обаче Иванов.

При основните хранителни стоки имаме задържане на цените, може би вече 9-ти месец почти сме без промяна, твърди той и подчерта, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта. „Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата", отбеляза председателят на ДКСБТ.

За млякото и млечните продукти той коментира, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето – около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година: „С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко – с 6%. Това са нормални вариации", смята Иванов.

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, тай като произвежданите количествата у нас трябва да са значително повече, за да бъде задоволен пазарът, изтъква той. Имаме по-нисък темп на спад на цените им вследствие на времето през пролетта, отчита председателят на ДКСБТ. Той припомни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.

Няма как да няма инфлация, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, отбеляза Иванов. Според него след последните 3 години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия. „Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения", смята той.

Същевременно по думите му пазарът се развивал. Това, което се наблюдава като процеси, са нормални икономически взаимодействия, убеден е председателят на ДКСБТ. Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и за подобряване на търговските практики.

По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияния са сведени до 0, твърди той.”Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите", категоричен е Иванов.

Неговата крайна оценка е, че пазарът е в много добро, устойчиво, динамично равновесие и всичко е плод на сблъсък между търсене и предлагане. Той призова хората да пазаруват със съзнание и информирано.

Председателят на ДКСБТ очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той прогнозира намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като низовите точки за най-ниски стойности предвижда да са през юли и началото на август.

Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации
2177
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
За облекчаване на финансовото бреме върху потребителите
Кипър удължи с 3 месеца срока на действие на нулевия ДДС за хранителни стоки
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Алжир може да бъде врата към Африка за българските земеделски стоки
Нова голяма лаборатория в Украйна ще увеличи износа на агростоки
Подчертана е важността от обсъждането на проблемите, засягащи родните фермери
Договориха обмена на данни с Украйна за търговията със селскостопански стоки
Търговците на мляко и млечни продукти на дребно калкулирали до 70 на сто печалба
Закон за търговията със селскостопански стоки ще регулира надценките по веригата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини