Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.05.2024 г.

Начини да защитим растенията от засушаване

Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване

Снимка: sinor.bg

Дефицитът на влага в почвата е сериозен проблем за растенията и ако няма капково напояване, тогава е трудно да се осигури необходимата влажност, особено в периоди на суша. Затова специалистите съветват предварително да привикнем растенията към рядко, но интензивно поливане.

Зеленчуковите култури имат висока потребност от вода, но трябва да се поливат при необходимост. Твърде честото поливане позволява на растенията лесно да получават влага от почвата, което ги прави нетолерантни към суша. Това е така, защото при наличието на постоянно поливане през вегетационния период растенията развиват слаба коренова система в повърхностния почвен слой, който е бил постоянно влажен. Когато настъпи засушаване, влагата отива на по-голяма дълбочина и растенията не могат да се справят с нейното извличане.

Как може да се повиши устойчивостта на растенията към суша?

Установено е, че добавянето на оцетна киселина към поливната вода повишава устойчивостта на някои култури към суша, като намалява стреса.

Към 10 литра вода се добавят 250-300 милилитра ml силен оцет и 40-50 ml нишадърен спирт (за гасене на киселинността). Растенията се поливат върху предварително навлажнена почва по 0,5 литра разтвор на растение (домати, пипер, краставици, салатно цвекло и др.) в период преди или по време на суша. По този начин растенията могат лесно да преживеят дълги периоди на засушаване без стрес, загуба на добиви или други отрицателни ефекти.

Друг начин за оцеляване в жега е методът на обратното поливане. За него ще ни трябва черно полиетиленово покритие. Този метод е подходящ за млади овощни дървета, при засаждане на краставици, домати, тиквички и други култури, както и при песъчлива почва, която не задържа вода.

Необходимо е да закрепим полиетиленовото фолио към повърхността на почвата. Влагата след нагряване през деня ще се изпари и натрупа под формата на водна пара под фолиото, а когато температурата падне – ще се кондензира и върне в горния почвен слой, където е разположена кореновата система. По този начин от по-дълбоките почвени слоеве се извлича допълнителна влага, а тя се връща към по-високите слоеве и попада директно върху корените на растенията.

Това съответства на принципите на напояване, когато основното усвояване на влага става през вечерните и нощни периоди. Растителните тъкани, наситени с влага през деня, могат лесно да я изпарят, осигурявайки както поток от хранителни вещества към листата и плодовете, така и охлаждане на растенията. Вечерта кореновата система ще бъде отново наситена с влага.

Когато вали, въпреки че почвата е покрита с фолио, в нея ще има достатъчно влага. В почвения обем тя се движи както хоризонтално, така и вертикално и определено достига до корените на растенията. Освен това под покритието се създават благоприятни условия за живот на почвените микро- и макроорганизми (дъждовните червеи).

Друг лесен начин за по-дълго съхраняване на влагата в почвата е мулчирането с окосена трева, която не съдържа семена или други растения. Това привлича повече дъждовни червеи, обогатява я с хранителни вещества, подобрява структурата и, но може да служи за укритие на голите и черупчести охлюви.

Разрохкването на повърхностния слой след поливане и засипване с компост също намалява водните изпарения.

Начини да защитим растенията от засушаване
2741
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
България да започне опити с извалявания заради сушата
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Суша обхвана района на Черно море
Рекордните температури в света продължават и през юни
С над 40% са се увеличили броя на пожарите в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини