Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.04.2024 г.

Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията

Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията

Недостигът на цинк за растенията е сериозен проблем и в много случаи може да подведе и опитни градинари. Кафявите петна и изсъхването на върховете при доматите от мнозина се смята за гъбично заболяване, но по-често това е просто липса на хранително вещество.

Какво е цинкът за растенията?

Независимо от факта, че цинкът е микроелемент, той има важна роля за растенията – от развитие на зародиша, натрупването на биомаса и устойчивостта на стрес. Той присъства във всички важни ензими, участва в дишането на растенията и повишава устойчивостта на засушаване и топлина.

Дефицитът на цинк води до сериозни смущения в дишането на растенията, протеиновия и въглехидратния обмен. При недостиг листната маса се деформира, издребнява, листата се удължават, заострят и по тях се образуват светло зелени петна. Листата между жилките се обезцветяват и се появява ясно изразена светла мрежа. След това по върховете се появяват кафяви петна, които постепенно се разширяват и изсъхват.

При зелето, морковите, репите, репичките и лука, дефицитът на цинк се изразява в образуване на жълти петна по листата, които преминават в бронзови. При краставиците се наблюдават и растения джуджета, а при доматите – силно издребняване и извиване на листата.

При картофите недостигът на цинк затруднява нарастването на клубените и те остават много дребни. Листата се извиват навътре, често долните, а понякога и горните, имат сиво-кафяв оттенък.

Признаци и последици от излишък на цинк

Известно е, че не само недостигът на хранителни елементи, но и излишъкът може да създаде проблеми в развитието на растенията. Излишъкът на цинк води до деформация на листата и цветовете, а при някои култури води до хлороза. Често е изключително трудно да се разграничи излишъкът на цинк от неговия дефицит. Поради това торенето с цинк се извършва в малки дози и в строго определени фази – преди и след цъфтеж.

Съдържание на цинк в почвата

Съдържанието на цинк е тясно свързано с наличието на органични вещества. Глинестите и глинесто-песъчливите почви съдържат повече цинк в сравнение с леките и песъчливите. Сивите горски почви почти не съдържат цинк и при тях се получава цинков глад.

Тежките почви съдържат повече цинк, но той е слабо достъпен за растенията. В леките почви наличността му е по-малка, но се усвоява по-лесно. В киселите почви има много цинк, но след варуване цинкът става недостъпен за растенията и е необходимо да се добави при подхранването.

Как и какъв цинк да добавим при подхранването на растенията?

Цинковият сулфат се усвоява най-лесно от растенията, съдържа до 25% цинк и е лесно разтворим във вода. Отличен е за предсеитбена обработка и листно подхранване.

Суперфосфатът с цинк съдържа 0,5-0,8% цинк и е подходящ за листно подхранване.

Комбинираните микроторове съдържат повече цинк и могат да се използват предсеитбено и за почвено подхранване.

Могат да се използват еднокомпонентни и многокомпонентни форми на цинк за почвено и листно подхранване – Лебозол, Про Цинк, Фертилекс Zn, Zink X-Tra и др.

Важно е да не прекаляваме с количествата, защото корените на растенията поглъщат добре почвени разтворо със слаба концентрация, като оптималната е от 0,01 до 0,2%. При по-високи концентрации усвояването се затруднява, а при 1,0% и повече – кореновата система започва да отмира.

 

Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
2833
 

Последни материали
Виж
За бързо издаване по две
МС: Нови цени на българските лични документи и тези за чужденци
Третото издание на „Ден на полето“
Проданов: Досега предлаганите оферти за пшеницата не покриват разходите ни
Това ще разблокира Кампания 2024 г.
До 31 май Еврокомисията ще одобри първите промени в Стратегическия план
Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване
Министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“
Над 250 000 посетители събра съборът на овцевъдите
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини