Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.04.2024 г.

Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?

Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?

Яйчените черупки са уникален източник на калций и други микроелементи за растенията. Те обаче имат един голям недостатък – поради плътната си структура, се разграждат много бавно в почвата, практически не влияят върху разкисляването и са слаб калциев тор.

Натрошените черупки се използват като възпиращо средство срещу охлюви и други вредители, но не са много ефективни. Практиката показва, че има няколко начина, при които яйчените черупки могат да донесат голяма полза за почвата и растенията.

Как да направим яйчените черупки по-ефективни за растенията?

За да ускорим действието, трябва да смелим черупките максимално най-ситно, като използваме кафемелачка или друг подходящ уред. Вградени в почвата по този начин, те ще действат като креда или доломитово брашно, но за постигане на необходимия ефект от разкисляване трябва да се добави поне 1 чаша (200 мл) на 1м2.

За по-бързо и ефективно използване на калция от растенията, можем да ускорим разграждането на черупките. За да постигнем това, трябва да изсипем ситно натрошените черупки (обем от 0,5 л) в стъклен буркан от 2-3 л. Към тях добавяме 0,75-1 л силен оцет. Той трябва да се добавя не наведнъж, а постепенно, защото когато киселината влезе в контакт с черупките, започва бурна реакция с образуване на пяна. Всяка следваща порция оцет наливаме след утаяване на пяната. После бурканът се затваря и се оставя за няколко дни. С течение на времето черупките стават меки и могат да се претриват с ръка. При реакцията на оцета с черупките се получава калциев ацетат, който се усвоява лесно от растенията. За подхранване е необходима 1 пълна супена лъжица, разтворена в 10 л вода. За всяко растение се използват по 0,5 л разтвор.

Установено е, че доматите, краставиците, пиперът, патладжанът и зелето са много възприемчиви към такава калциева добавка. Този вид подхранване предпазва доматите и патладжана от върхово гниене.

Вместо оцет можем да използваме 1 пълна супена лъжица лимонена киселина, разтворена в 0,5 л вода. В този случай се образува калциев цитрат, който не само ще бъде източник на калций, но ще влияе благоприятно върху усвояването на фосфора от почвата. Разтворената лимонена киселина се прилага вместо оцет и в същото количествено съотношение.

Ако използваме тревни настойки за подхранване на растенията и поддържане плодородието на почвата, тогава можем да добавяме едро натрошени яйчени черупки в контейнера. Това ще направи ферментацията много по-хармонична и полезна за градинските култури.

Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
64183
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Полезни приложения на яйчените черупки в градината
Полезни съвети
Кога черупките на кокошите яйца стават прекалено тънки и как да го избегнем
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини